Bakan Eroğlu'na 'Suyun Sinan'I Unvanı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türk mühendis ve mimarlara seslenerek, “Yabancı bir ülkeden alınan projenin, planın aynen uygulanması fevkalade yanlıştır. Biz kibrit kutusu kadar evler yapamayız. Yani onu fonksiyonel olarak, görünüş olarak estetik olarak çok isabetli olması gerekir, uygun olması gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Bakan Eroğlu'na 'Suyun Sinan'I Unvanı
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından, asrın projesini gerçekleştirerek Kıbrıs’a su götüren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na ‘Suyun Sinanı’ unvanı verildi.

Tarihi Afyon Konağı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Bakan Eroğlu’nun yanı sıra İl Genel Meclis Başkanı (İGM) Salih Sel, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda daire müdürü katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bakan Eroğlu, Türk mühendis ve mimarlarının dünyada çok büyük işler başardıklarını ifade ederek, bu başarının ilerleyen dönemlerde daha da artacağına inandığını söyledi.

Mimar ve mühendislere Türk kültürel yapısına uygun mimarı yapılara yapmaları gerektiği konusunda da çağrıda bulunarak, “Bizim kendi kültürümüzün yansımasının mimaride de gözükmesi gerekir. Biz kibrit kutusu kadar evler yapamayız. Yani onu fonksiyonel olarak, görünüş olarak estetik olarak çok isabetli olması gerekir, uygun olması gerekir diye düşünüyorum. Yani yabancı bir ülkeden alınan projenin, planın aynen uygulanması fevkalade yanlıştır. Kendimize has, kendimizin yaşayışına uygun fonksiyonel ve mimari projeler yapmak estetiğe ve zarafete riayet etmek boynumuzun borcudur. Afyon’da çok basit bir dere ıslahı da yapılabilirdi, ama Kokarçay’ı, Akarçay haline getirirken dedik çok mükemmel olsun. Belediye başkanımız ile mutakıp kaldık. Ama görüyorsunuz havayı değiştirdi. Bir dere bir şehrin bölgesinin hayatını nasıl değiştirebileceğini en güzel misal Akarçay’dır. Şehir içinde nehirler, dereler, bir gerdanlık olsun” diye konuştu.

“ALLAH’A ŞÜKÜR ARTIK GENÇLER DİYOR Kİ HER ŞEYİ YAPARIZ.”

Geçmişte eksikliklerden dolayı Türkiye’nin plan ve proje adı altında soyulduğunu dile getiren Bakan Eroğlu şunları söyledi:

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor. Yani biz iki şeyi yıkmak istedik Türkiye’de. Bir, biz eğer istersek dünyanın en iyi projelerini yaparız. Ben Hollanda’da doktora çalışmasını yapıp Türkiye’ye döndükten sonra İller Bankası bütün projeleri yabancı firmalara yaptırıyormuş. Hatta bir iptidai arıtma tesisinin projesine 10 milyon dolar harcamışlar. Nerede bunun raporum diyorum? ‘Efendim meslek sırrıymış veremiyorlarmış.’ Ne meslek sırrı böyle bir şey olmaz dedik. Bir tane örnek proje teknik üniversite biz yapalım dedim. Neticede çok ileri bir sistemi yapınca gördüler, şimdi 10 milyon dolara projesini yaptırdıkları şeyin 7 milyon dolara inşaatı yapılıyor Türkiye’de. Kim yapıyor? Yerli mühendis, yerli müteahhit ve öz kaynakla yapılıyor fark bu işte. Dolayısı ile geçmişte Türkiye soyuluyordu. Bir kere şunu başardık, Türkiye’de her şeyi bizim mühendisimiz, bizim insanımız her şeyi yapar, başaracak güçtedir hatta diğer ülkelerden daha iyisini yapar. Allah’a şükür bizim hükümetimizde bu yerleşti mi? Yerleşti. Biz yaparız, biz büyük bir milletiz, biz istersek gemileri karadan yürütürüz biz buyuz. Bunu yıktık Allah’a şükür, artık gençler diyor ki her şeyi yaparız. Göktürk uydusunu da göndeririz, kendi Atak helikopterimizi de yaparız. Dünyanın sayılı harp gemilerini denize indiririz. Yani gerekirse kıtalar arasında suyu bile iletiriz, hatta dünyada örneği olmayacak şekilde suyu, boruları deniz altında askıda bile götürürüz. İkincisi şunu başardık, eski Türkiye’de zaman merhumu diye bir şey yoktu. Temel atılır fakat yıllarca bitmezdi. Ne zaman biteceği belli olmazdı. Allah’a şükür hükümetimizle birlikte o da yıkıldı. Artık temel atarken açılış tarih ve saati de veriyoruz.”

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu’na Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Akif Özkaldı tarafından ‘Suyun Sinan’ı plaketi verildi.

Kaynak: İHA