'Bonn İklim Müzakereleri' Sona Erdi

ANKARA - Almanya'da gerçekleştirilen "Bonn İklim Müzakereleri"nin sona ermesiyle, COP21 Paris İklim Zirvesi için son taslak metin de hazırlandı.

Beş gün süren "Bonn İklim Müzakereleri"nin ardından, açıklama yapan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Yönetici Direktörü Christiana Figueres, müzakereler sonunda taraflarca sahiplenilen ve dengeli bir taslak metin hazırlandığını belirtti.

Paris'te yapılacak olan zirvenin ev sahibi Fransa'nın İklim Özel Temsilcisi Laurence Tubiana da tarafların kabul ettiği ve yönetilebilir bir metne ulaşıldığını bildirdi.

Tubiana, gerekli olan politik desteği sağlamak üzere taraf ülke liderlerinin zirvenin başlangıcında Paris'te olacaklarını ve 8-9 Kasım'da iki günlük bakanların katılacağı gayri resmi bir danışma etkinliği olarak Pre-COP'u düzenleyeceklerini kaydetti.

- "Dünyanın geleceği için ülkelerin bir şekilde anlaşması gerekiyor"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar da 195 ülkenin 10-20 sayfalık bir metin üzerinde anlaşmasının kolay bir süreç olmadığını belirterek, "Dünyanın geleceği için bu ülkelerin bir şekilde anlaşması gerekiyor" diye konuştu.

Birpınar, Türkiye'nin 2030'a kadar yüzde 21'lik emisyon azaltımı taahhüdünde bulunduğunu anımsatarak, Paris'teki zirve boyunca taslak metni kısaltmaya ve üzerinde anlaşmaya çalışacaklarını ifade etti.

Paris'te 190'dan fazla ülkenin temsilcileri, küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğinin önüne geçmek amacıyla, aralık ayında COP21 İklim Değişikliği Zirvesi'nde bir araya gelecek.

Daha önce imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin, Kyoto Sözleşmesi'nin 2020'de sona erecek olması nedeniyle, Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

Kaynak: AA