Adalet Bakanlığı Basın Mensuplarına Sincan Cezaevleri Kampüsü'nü Gezdirdi

Adalet Bakanlığı basın mensuplarına Sincan Cezaevleri Kampüsü’nde F Tipi, kadın ve çocuk cezaevi ile örnek iş atölyesi gezisi düzenledi.

Adalet Bakanlığı Basın Mensuplarına Sincan Cezaevleri Kampüsü'nü Gezdirdi
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım’ın katılımıyla Sincan Cezaevleri Kampüsü’nde F Tipi, kadın ve çocuk cezaevi gezisi ile örnek iş atölyesi gezisi gerçekleştirildi.

Gezi öncesi yaptığı konuşmada Yıldırım, “Programın düzenleme amacı Türkiye’de son 10 yıldır devam eden ceza infaz alanında yürütülen ciddi değişim ve reform çalışmalarının uygulama alanında paylaşılması. Şuan itibariyle Türkiye ceza infaz kurumlarında 173 bin hükümlü ve tutukluyu barındırıyoruz. Bunlar yaklaşık 51 bin personelimiz ile biz bu hizmeti yürütmeye çalışıyoruz. Bu mevcudun yine önemli bir bölümünü teşkil eden yaklaşık 6 bin 500 tutuklu ve hükümlüyü de şuanda içerisinde bulunduğumuz Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde barındırıyoruz. Hiç şüphesiz çağdaş bir infaz hizmetinin olmazsa olmazı alt yapı olan fiziki yapılardır. Bu sebeple son 10 yıllık değişim, dönüşüm hareketinin ilk adımı fiziki yapıların iyileştirilmesidir. Hiç şüphesiz temel infaz anlayışının değişmesinden sonra fiziki yapıların iyileştirilmesidir” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA 2015-2019 YILLARI ARASINDA 142 CEZA İNFAZ KURUMUNUN DAHA KAPATILMASI PLANLANMAKTADIR”

“Geçtiğimiz 2002-2015 yılları arasında 260 ceza infaz kurumumuz kapatılarak yerlerine daha yüksek kapasiteli 106 ceza infaz kurumu yapılmıştır” ifadesini kullanan Yıldırım, “Önümüzdeki yıllarda 2015-2019 yılları arasında 142 ceza infaz kurumunun daha kapatılması planlanmaktadır. Eski ceza infaz kurumlarının kapatılmasının infaz açısından sebebi alt yapı olarak çağdaş infaz hizmetlerinin verilmesine müsait olmayışı, kişi hakları açısından uygun elverişli alt yapıya sahip olmamaları, bina olarak fiziki olarak ve mimari olarak çağ dışı kalmış olmalarıdır” dedi.

“SİNCAN CEZA İNFAZ KURUMLARI KAMPÜSÜNDE GEÇTİĞİMİZ YIL AÇTIĞIMIZ T TİPİ CEZA İNFAZ KURUMUYLA BİRLİKTE 9 KURUMUMUZ BULUNMAKTADIR”

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde geçtiğimiz yıl açtığımız T tipi ceza infaz kurumuyla birlikte 9 kurumumuz bulunmaktadır. Bunların 2’si F tipi yüksek güvenlikli kurumlarımızdır. 2 tanesi L tipi diye adlandırdığımız mimariye sahiptir. 1 T tipi cezaevimizi yeni açtık. 1 kadın kapalı cezaevimiz bulunmakta. Türkiye’de halihazırda 3 yerde bulunan çocuk ceza infaz kurumlarımızdan birisi de kampus içerisinde. Çocuk açık cezaevi olarak ifade edilen tanımlanabilecek 1 çocuk eğitim evimiz bulunmakta kampus içerisinde. Bu eğitim evinden 1 tanede İstanbul’da var. Birde kampusun açık ceza infaz kurumu var. Burada da özellikle ziyaretimizin sonunda bası atölyelerine ziyarette bulunacağız. İçerisinde bulunduğumuz kampus 2 milyon 500 bin metrekare üzerine kurulu. Burada yaklaşık 2 bin 500 personelimiz görev yapıyor. bunların yaklaşık 75’i uzman personel, öğretmen, psikolog ve sosyal çalışmacılardan oluşuyor. Kampuse günlük bin 500 ile 2 bin arasında ziyaretçi geliyor. 640 tane lojmanımız var personelle ilgili. Kampuste açık öğretim ortaokulundan lisesine kadar örgün eğitimine kadar toplam bin 169 öğrencimiz var. Bu kampus içerisinde yaklaşık 400 hükümlü ve tutuklu sigortalı olarak iş yurdu faaliyetlerinde çalışıyor.”

Yeni cezaevi yapımında kampuslere öncelik verildiğini anlatan Yıldırım, “Gereceksiniz ki birçok hizmet daha derli toplu yürüyor. Daha kaliteli yürüyor ve yönetimi açısından kolaylıklar var. Bunların başında da sağlık hizmetleri geliyor. 1 kampus hastanesi var. Bu hastanede 15 hekim görev yapıyor. 10’u uzman olmak üzere. 33’de yardımcı sağlık personeli görev yapıyor. Bu kampus hastanemize ayık ortalama 3 bin 500 civarında hasta müracaatı var” şeklinde konuştu.

ÇOCUK CEZA İNFAZ KURUMUNDA 307 ÇOCUK BULUNUYOR

Basın mensuplarına ilk olarak çocuk ceza infaz kurumu gezdirildi. Ankara, İstanbul ve İzmir’de çocuk ceza infaz kurumu olduğunu belirten Yıldırım, “Halen yapımı devam eden 5 çocuk ceza infaz kurumu daha var. Bu kurumlar çocukların ihtiyaçları gözetilerek planlanmış kurumlar” dedi.

Çocuklar için ödül olarak düzenlenen aile görüş odasında çocuklar aileleriyle birlikte bir ev ortamında bir gecelerini geçirebiliyorlar. Bu ödül çocuklara ayda birde verilebiliyor üç ayda bir verilebiliyor. Çocuk ceza infaz kurumunda 307 çocuk bulunuyor. 2015 yılında bu ödülü almaya hak kazanan 146 çocuktan 37’si aileleriyle vakit geçirebildi.

Çocuk ceza infaz kurumunda bulunan derslikler ve resim atölyeleri de gezdirildi.

İŞ ATÖLYELERİNDE HEM MESLEK EDİNİLİYOR HEM DE PARA KAZANIYORLAR

Kadın kapalı ceza infaz kurumunda ise 389 tutuklu ve hükümlü olduğunu söyleyen Yıldırım, “İş yurtları açısından da kadınlarımızın meslek edinmeleri ve sosyal hayata hazırlanmaları açısından da zengin donanımı olan bir kurumumuz” ifadesini kullandı.

İş yurtlarındaki mantı atölyesinde çalışan mahkumlardan 10 aydır atölyede çalıştığını kaydederek, hem para kazandıklarını hem de meslek edindiklerini anlattılar.

Kadın Ceza İnfaz kurumunda avluya ve ortak sosyal yaşam alanına açılan 12 adet oda bulunuyor. Hükümlü ve tutuklular tek kişilik odalarda kalıyor ve sosyal yaşamlarını bir arada sürdürüyor.

Cezaevi içerisinde bulunan SEGBİS odasıyla ilgili bilgi de veren Yıldırım, 221 cezaevinde 524 adet SEGBİS odası bulunduğunu ifade etti.

Yıldırım, bu odalarda tutukluların duruşmalarıyla ilgili mahkemeye adliyeye gitmeyen mahkeme heyetiyle ifade vermelerini sağlayan bir sistem olduğunu bildirdi.

F TİPİ CEZA İNFAZ KURUMU MEVCUDU 324

2 Nolu F Tipi ceza infaz kurumunun en yüksek güvenlik segmentine sahip kurumlar olduğunu bildiren Yıldırım, “Tehlikeli adli hükümlü ve tutukluları barındırıyoruz. 324 mevcudumuz var” dedi.

2 Nolu F tipi cezaevinde de avukatla görüşme yeri ve hükümlülerin odaları gezildi.

“CEZA İNFAZ KURUMLARIMIZA SEÇİM SANDIĞI KURULUYOR”

Yıldırım, “Taksirli suçlar hariç hükümlülerin oy kullanma hakkı yok. Dolayısıyla hükümlüler oy kullanamıyor. Ancak tutukluların ve taksirli suçlardan oy kullanma hakkını kullanabilmeleri maksadıyla ceza infaz kurumlarımıza seçim sandığı kuruluyor. Seçim günü oylarını kullanıyor” bilgisini de verdi.

2 Nolu F Tipi Cezaevinin kamera kontrol odasında açılıp kapanan kapılar görülüyor cezaevi 200 adet kamerayla izleniyor.

MOBİLYA ATÖLYESİNDE 100 HÜKÜMLÜ ÇALIŞIYOR

Mobilya atölyesinde 100 hükümlü çalışıyor. Hükümlüler hem meslek sahibi oluyor, hem de üretimin içerisinde bulunuyor. Türkiye genelinde geçen sene 34 bin tutuklu ve hükümlü iş yurtları faaliyetlerinde sigortalı olarak çalıştı. Mobilya atölyesinde bu yıl 6,5 milyonluk ciro elde edildi.

Atölye de çalışan mahkumlar önce eğitimden geçiyor. Cezaları tamamlanıp dışarıya çıkanları ise bu alanda deneyimli oldukları için özel sektör değerlendiriyor.

Tekstil atölyesinde 10 aydır çalışan mahkumlardan bir tanesi atölyede çalışırken zamanın daha çabuk geçtiğini ve kendileri için iyi olduğunu ifade etti.

PEMBE ODA UYGULAMASINDA 45 BİN KİŞİ EŞLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere telefon görüşmesi, aile görüşme sürelerinin uzatılması ve eş görüşü gibi çeşitli ödüller veriliyor. 2013 yılından bu yana kadar 165 bin kişi bu ödülleri almaya hak kazandı. Bu ödüller içerisinde yer alan cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların eşleriyle özel görüşmelerine olanak sağlayan pembe oda uygulamasıyla ise 45 bin kişi eşleriyle görüştü. Bu yıl ise 17 bin kişi eşleriyle görüştü.
Kaynak: İHA