Hububat Ve Bakliyat İhracatçıları, 75. Yılını Kutladı

Türkiye’nin en eski ihracatçı birliklerinden biri olan İstanbul Hububat ,Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve mamülleri İhracatçılar Birliği 75. yılını kutladı. İş dünyası, siyaset ve bürokrasinin bir araya geldiği geceye Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eski Bakan Kürşad Tüzmen katıldı. Galada, II. Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması’nın kazanan tasarımcıları da ödüllendirildi. Yarışmada dereceye giren tasarımcılara toplam 135 bin lira para ödülü dağıtıldı.

Gala gecesinin açılış konuşmasını yapan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 1940 yılında kurulan birliğin bugün 700’e yakın üyesi ile Türkiye’nin en önemli ihracatçılarını bünyesinde barındırdığını söyledi.

Sektörü her geçen gün daha ileriye taşımaya gayret ettiklerini aktaran Zekeriya Mete, “Bugüne kadar birçok başarılı projeye imza attık. Birlik olarak katıldığımız ilk fuarda sadece 12 şirkettik. 150 metrekarelik standımız vardı. İhracatımız ise 150 milyon dolardı. Bugün100’lerce şirketimiz fuarlara katılıyor. İhracatımız 2 milyar dolara yaklaştı” dedi.

Yükselen bir grafik çizen sektörün gerek üretim gerekse ihracat bağlamında ülke ekonomisinin dinamolarından biri olduğunu vurgulayan Zekeriya Mete, “Sektör, 200 ülkeye ihracat yapıyor, geniş bir pazar yelpazesine sahip. İhracatta Orta Doğu ülkelerinin ağırlığı göze çarpıyor. Afrika ve Avrupa Birliği ülkeleri ise öne çıkan diğer pazarlarımız. Bugün 2 milyar dolara yakın ihracat yapan şirketlerimiz Rusya’dan Almanya’ya, Endonezya’dan Peru’ya, Tayland’dan Amerika’ya, Fransa’dan Malezya’ya, Irak’tan İran’a, İtalya’dan Çin’e kadar onlarca ülkeye ürün gönderiyor. Sektörün en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünleri arasında şeker ve şeker mamulleri , kakaolu mamuller, diğer gıda müstahzarları, bakliyat ürünleri, bitkisel yağlar ve hububat öne çıkıyor” dedi.

“Daralan ihracat pazarlarımızda nasıl daha etkili olabileceğimizi ve nasıl yeni pazarlara ulaşabileceğimizi daha fazla araştırıyoruz” diyen Mete şunları söyledi “Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü olarak en büyük pazarımız Orta Doğu ülkeleri. Afrika ülkelerinin payı ise artış eğiliminde. Öte yanda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de ihraç pazarlarımız arasında yer alıyor ama istediğimiz düzeyde değil. Çünkü, AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarından olumsuz etkileniyoruz. İhracatımız, son yıllarda yalnızca rakamsal olarak değil, ürün çeşitliliği ve ihraç pazarları anlamında da önemli bir gelişim gösteriyor. Biz sektörümüzü daha ileriye taşımak ve ihracatımızı arttırmak için elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz. 2015 yılında 6 fuara milli katılım, 3 ikili iş görüşmesi, 20 pazar Araştırması ve fuar ziyareti, 10 Ur-Ge fuarı katılımı, Ar- Ge tasarım yarışması ve birliğimiz bünyesinde 3 URGE Projesi gerçekleştirdik. Dubai ve Amerika’da Ofis Mağaza açma çalışmalarımız ise devam ediyor. İhracatçılarımız ve KOBİ’lerimiz ile büyük bir aile oluşturmaktayız. Bu ailenin gelişimi büyümesi ve dünyaya açılması için bugüne kadar birçok farklı çalışma gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

TEKNOLOJİK ÜRETİM ŞART

Sözlerine Birliğin 75. yılını kutlayarak başlayan TİM Başkanı Mehmet Büyük Ekşi ise, Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin İhracatımızın öncü, yenilikçi ve en aktif birliklerinin başında geldiğini belirtti.

Birliğin kurulduğu 1940 yılında Türkiye’nin tüm ihracatının 80 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Mehmet Büyükekşi şöyle devam etti: “Birliğimizin bünyesinde bugün 300’e yakın üye bulunuyor. 150’nin üzerinde ülkeye ihracat yapan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ise 2014 itibariyle 6,7 milyar dolarlık ihracata ulaştı ve 2023 için 19,2 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Sektörümüz 2023 için ayrıca, Dünya Pazar payını yüzde 1,8’e yükseltmeyi hedefliyor. Sektörü etkileyen orta ve uzun vadeli küresel trendlere baktığımızda ise, artan gıda fiyatları, küresel nüfus artışı ve şehirleşmenin etkili olacağını görüyoruz. Talep hızla değişiyor, bu talebe ve farklı ürünlere olan ihtiyaçlara cevap verebilmek için yenilikçi üretim teknikleri geliştiriliyor. Gıda pazarlama ve satışlarındaki yeni teknolojiler, müşterilerin gıda alışverişi alışkanlıklarını kökten değiştiriyor. Uluslararası bir danışmanlık firması tarafından yapılan araştırmaya göre, müşterilerin yüzde 52’si gıda alışverişlerinde teknolojiyi kullandıklarını belirtiyor.2012’de her beş müşteriden biri akıllı telefonlarında alışveriş uygulaması indirmiş. Dolayısıyla ihracatçılarımız, dijital dönüşüm trendlerini de iyi takip etmeliler. Rekabetçiliğimizi arttırmanın bir diğer önemli yolu da tasarımdan geçiyor. Bu anlamda iki yıldan bu yana düzenlenen endüstriyel gıda tasarım yarışması da kritik öneme sahip.Bu yarışmanın sektörün değişimine büyük katkı vermesini temenni ediyor, kısa zamanda uluslararası bir boyut kazanmasını diliyorum".

135 BiN LİRA SAHİBİNİ BULDU

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin genç tasarımcıların önünü açmak için başlattığı ve bu yıl ikincisini düzenlediği Endüstriyel Gıda Tasarım yarışmasının ödülleri de sahiplerini buldu.401 yarışmacının katıldığı ve 130’un üzerinde tasarımın değerlendirildiği yarışmada Profesyonel kategorisinde Wave, Öğrenci kategorisinde ise İrmik Helvalı Dondurma projesi birinci oldu. Öğrenci kategorisinde birinci olan yarışmacı 20 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü 5 bin TL, Profesyoneller kategorisinde ise birinci 55 bin TL, ikinci 30 bin TL, üçüncü ise 15 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Yarışmaya katılarak tüm belgelerini eksiksiz teslim eden gruplara katılım teşvik ve kırtasiye masraflarının karşılanması amaçlarıyla 150 TL para ödülü verildi.

Kaynak: İHA