Antalya OSB'de, Firmalar Atıklarını Paylaşacak

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) faaliyet gösteren firmaların birbirlerinin atıklarından faydalanmasına imkan sağlayacak Endüstriyel Simbiyoz Projesi faaliyete geçiyor. Proje ile kaynak tüketiminin azaltılması, atıkların kaynağında önlenmesi hedefleniyor.

Antalya OSB'de, Firmalar Atıklarını Paylaşacak
AOSB Yönetim Kurulu, bölgede üretim yapan firmaların birbirlerinin atıklarından faydalanabilecekleri yeni bir projenin startını veriyor. Ekim ayı sonunda başlayacak Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında kaynak tüketiminin azaltılması, atıkların kaynağında önlenerek ya da azaltılarak daha verimli ve çevre dostu üretim ve hizmet süreçlerinin uygulanması, bu yolla hem çevre performansının iyileştirilmesi hem de ekonomik kazanım sağlanması yoluyla rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.

ORTAKLIK KÜLTÜRÜ

Endüstriyel Simbiyoz teriminin ‘Birbirine fiziksel olarak yakın olup, normalde birbirinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla ekonomik işletmenin bir araya gelerek malzeme, enerji, su veya yan ürünlerin fiziksel değişimi de dahil olmak üzere, her türlü varlığın, lojistik ve uzmanlık kaynaklarının paylaşımı ya da ortak kullanımı’ anlamına geldiğini belirten AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Diğer bir ifadeyle endüstriyel simbiyoz bağımsız işletmeleri, daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanımı çerçevesinde bir araya getirmektedir. Bu proje sayesinde firmalar arasında oluşturulan yeni iş birlikleri ile ortaklık kültürü benimsenecek, ortak satın alma, ortak pazarlama, ortak eğitim gibi konularda da işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacak” dedi.

PROJE, YENİ PROJELER DOĞURACAK

Endüstriyel Simbiyoz sayesinde başka yeni projelerin de ortaya çıkacağını kaydeden Bahar, “Ortak sorunlara ortak çözümler bulunabilmesi sonucunda kalite ve verimliliğin artması, maliyetin ise azalması beklenmektedir. Geçtiğimiz mayıs ayında AOSB’de Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirildi.

Projenin başlamasıyla birlikte, AOSB içinde ve dışında bulunan sanayi sektörü ve sanayi dışı sektör temsilcileri ile ilgili kamu kurumlarına ziyaretler gerçekleştirilecek, mevcut veriler çerçevesinde gerekli projeksiyon ve yaklaşımlar yapılarak, OSB içinde ve dışında olabilecek endüstriyel simbiyoz potansiyeli ortaya koyulacaktır. Hedef kitle ve ilgili paydaşlar davet edilerek AOSB firmalarına ve yönetimine yönelik Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim eğitim organizasyonu planlanacaktır. Yapılan sinerji çalıştayları sonrasında öncelikli bulunan 3 adet endüstriyel simbiyoz olanağı için fizibilite çalışmaları yapılacak, iyi uygulama/fizibilite örnekleri raporlanacak, farkındalık arttırıcı ve ilgi çekici sonuçların paylaşılması, tüm çıktıların uygun araçlarla duyurulması ve yaygınlaştırılması sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

İLK KEZ UYGULANACAK

Projenin Türkiye’deki OSB’ler arasında bir ilk olduğuna vurgu yapan Bahar, “24 ay sürecek projenin desteklenmesi için KOSGEB’e müracaat edilmiş ve “Meslek Kuruluşu Proje Destek Programı” kapsamında hibe destek alınmıştır. KOSGEB’ten destek alan ilk meslek kuruluşu olmamız sayesinde aynı projede iki farklı ilke imza atılmıştır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA