Tahran'da 'Türkiye Kültür Ve Sanat Haftası'

Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Şamil Öçal, "Biz sanat sayesinde bu dünyanın katılık ve sıkıcılığından göğe çıkan bir merdiven bulma imkanına sahip oluyoruz" dedi.

Başkent Tahran'da İran Sanatçılar Evi'nde Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "Türkiye Kültür ve Sanat Haftası" açılış programında konuşan Öçal, kültür ve sanatın tüm insanlığın ortak değerleri olduğunu söyledi.

Tahran Yunus Emre Enstitüsü'nün 150'nci programında konuşan Öçal, "Yunus Emre Enstitüsü Tahran'da 2012 yılında kuruldu. Bu süre içerisinde özellikle sanatçı ve kültür alanında faaliyet gösteren kişiler olmak üzere İranlı dostlarımızdan yardım gördük" şeklinde konuştu.

Bu yardımların başlı başına, sanatın, kültürün ve edebiyatın insanları bir araya getirdiğine örnek teşkil ettiğini belirten Öçal, "Bu yardımlaşma sanat ve kültürün insanları nasıl bir araya getirdiğine bir örnek olduğu gibi kalpleri nasıl birleştirdiğini de ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

Öçal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle sanat katılaşmış dünyamıza nüfuz etmenin bir yoludur. Biz sanat sayesinde bu dünyanın katılık ve sıkıcılığından göğe çıkan bir merdiven bulma imkanına sahip oluyoruz. Sanat tüm milletlerin olduğu gibi İran ve Türkiye milletlerinin de ortak bir malı olarak karşımızda durmaktadır. İşte dünyanın 43 noktasında faaliyet gösteren Yunus Emre Kültür Merkezleri dünya insanlarına bu ortak noktalarını hatırlatmak üzere açılmış ve faaliyetlerine devam etmektedirler."

Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Türkçe öğretiminin amacının, Türk kültürüne daha doğru ve kolay ulaşım yolu kurmak olduğunu dile getiren Öçal, "Esasında, Türkçe, Farsça ve Arapça İslam medeniyetinin en önemli üç dilidir. Bir Müslümanın bu üç dili öğrenmesi neredeyse bir zarurettir. Aksi takdirde kalpler birbirine kapalı kalacaktır. Ya da tam olarak açılamayacaktır" şeklinde konuştu.

İran Sanatçılar Evi Müdürü Dr. Mecid Sersengi konuşmasında, programın İran Sanatçılar Evi'nde düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Bazı ülkeler günümüzde işbirliği yapmak ve ilişkilerini arttırabilmek için aralarındaki ortak yönleri bulmaya çalışıyorlar. İran ve Türkiye gibi iki ülkenin bu ortak yönleri bulmaları çok zor değildir. Biz zaten uzun yıllardır iki ülkenin kültürünün bir bölümünü oluşturan bu ortak yönlerimizle yaşıyoruz. Bu ortak noktaların bir kısmını kültür ve sanat oluşturmaktadır. Bu ortak yönler, bugün düne göre iki ülke ve devleti birbirine daha da yaklaştıracak potansiyele sahiptir" ifadelerini kullandı.

Altı gün sürecek etkinlikte, fotoğrafçı Selçuk Azmanoğlu'nun "Türkiye'den İnsanlık Halleri Fotoğraf Sergisi", hattat Aydın Köse'nin "Kalem ve Çizginin İzinde Hüsn-ü Hat Sergisi", yönetmen Derviş Zaim ve sinema eleştirmeni İhsan Kabil'in katılacağı "Türkiye'nin Yeni Sineması Paneli", İran Kültür Kurumu, UNESCO ve Meraga Belediyesi ile ortak düzenlenen Dr. Yalçın Çetinkaya ve Muhammed Reza Dervişi'nin konuşmacı olarak katıldıkları "Kenzü’l-Elhan, Abdülkadir Meragi Programı", şair Arif Ay ve yazar Ali Görkem Userin’in konuşmalarını sunacakları "Türkiye’nin Şiiri Paneli", yazar Cemal Şakar, Zeki Bulduk ve Aykut Ertuğrul'un konuşmacı olarak katıldıkları "Türkiye’nin Öyküsü ve Romanı Paneli" ve Yunus Emre Müzik Grubu'nun "İşitin Ey Yarenler" albüm tanıtım konseri düzenlenecek.

Kaynak: AA