Safiye Erol Mezarı Başında Anıldı

Yazar Safiye Erol, ölümünün 51. yılında Üsküdar'daki mezarı başında anıldı.

Karacaahmet Mezarlığı'ndaki törene katılan Kubbealtı Kültür ve Sanat Vakfı Yazı İşleri Müdürü Mehmet Nuri Yardım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Safiye Erol'un bir Türk yazarı ve aydını olarak, Türkiye'ye mal olmuş bir değer, aydın ve romancı olduğunu söyledi.

Yardım, Safiye Erol'un tasavvuf dünyası içinde büyüdüğünü belirterek, "Ama Avrupa'yı da tanımış, Batı uygarlığından da haberdar olmuş. Dolayısıyla Batı filozoflarını da tanıyor. İslam alimlerini, İslam mutasavvıflarını da biliyor. Bunu kendine göre bir sentez yapıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar'dan sonra bu sentezi yapabilen ikinci ender kişilerdendir" dedi.

Erol'u tanıyan ve sevenlerin katıldığı törende Kuran-ı Kerim ve dualar okundu.

- Safiye Erol

1902'de Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde doğan, Almanya'da yaptığı üniversite ve doktora eğitiminin ardından, 1926'da İstanbul'a dönen Erol'un, "Milli Mecmua" ve "Her Ay" dergilerinde yazıları çıktı.

"Kadıköy'ün Romanı", "Ülker Fırtınası", "Portugaliye İmparatoriçesi" ve "Su Kızı"  tercümeleri yayımlanan Erol'un, Kenan Rifai hakkında üç bölümlük felsefi incelemesi, "Kenan Rifai ve 20. Asrın Işığında Müslümanlık" kitabında yer aldı.

1955'te Tercüman Gazetesi'nde son romanı "Dineyri Papazı" romanı tefrika edildi. Asr-ı Saadet'i anlatan "Çölde Biten Rahmet Ağacı" ise 1962 yılında Yeni İstanbul Gazetesi'nde yayınlandı.

Çeşitli gazete ve mecmualarda pek çok makalesi ve incelemesi yayımlanan Safiye Erol, 7 Ekim 1964'te İstanbul'da vefat etti.

Kaynak: AA