GRAFİKLİ - Rusya'nın Suriye'deki Askeri Varlığı

Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye'de bulunan Bassel El-Esed hava üssü (Himeymim), 2 bin Rus personelin yanı sıra 32 uçak, 16 helikopter, 9 tank, 2 karadan havaya fırlatılan füze savunma sistemi Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının en önemli unsurunu oluşturuyor.

Rusya'nın DAEŞ karşıtı operasyon adı altında Suriye'deki iç savaşa doğrudan müdahil olması dikkatleri yeniden Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığına çevirdi.

Rusya'nın Akdeniz'deki tek askeri üssüne ev sahipliği yapan Suriye, Moskova yönetiminin Akdeniz'deki en önemli müttefiki. Moskova yönetimi, beşinci yılına girmek üzere olan iç savaşta rejimi ayakta tutabilmek için uzun süredir silah desteği sağlıyordu. Rus paralı askerlerinin muhaliflere karşı savaştığı hem batı hem de Rus basınında yer alırken, Rus askerlerinin rejim saflarında mücadele verdiğine dair haberler de zaman zaman gündeme geliyordu.

Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının omurgasını hava üsleri oluşurken, eskisi kadar olmasa da Tartus'taki deniz üssü ise lojistik açısından önem arz ediyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün (ISW) 2012 tarihli raporunda, Rusya'nın Tartus limanındaki üssünü rejime silah ve mühimmat tedarik noktası gibi kullandığına yer veriliyordu.

Raporda, komuta ya da kontrol birimleri bulunmayan üssün operasyon yürütmek için kullanılmasının mümkün olmadığına dikkat çekiliyor ve limana yanaşan Rus gemilerinin içinde helikopter, tank gibi savaş araçları yanı sıra silah taşıdığı aktarılıyordu.

Savaşın tırmandığı 2013 yılı ortalarında Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Tartus üssünün kendileri için stratejik önemi kalmadığını ve personel sayısını azaltacaklarını duyurdu. Ancak daha sonra Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Tartus üssünün önemini koruduğu belirtilerek iddialar yalanlandı.

Rus gazetesi Kommersant'a göre üste bin 700 Rus personel görev yapıyor.

Savaşın Esed rejimi aleyhine dönmesine sonrasında Rusya'nın rejime sağladığı desteğin silah sağlama ve teknik destek vermenin ötesine geçtiği, Rus askerlerinin muhaliflerle çatışmaya girdiğine dair haberler de basına yansıdı. 30 Eylül'de Wall Street Journal gazetesinde yer alan Rus savaş uçaklarının Humus'u bombaladığına dair haber bunlardan biriydi.

ISW tarafından 17 Eylül de yayımlanan analizde ise Rusya'nın Temmuz 2015'ten başlayarak Lazkiye'deki etkinliğini artırdığını ve askeri yığınak yapmaya başladığı tespitinde bulunuldu.

Analizde, Rusya, Rusya tarafından Suriye'ye getirilen BTR-82A tanklarının Rus personeliyle birlikte muhaliflere karşı savaştığına dair görüntülere ulaşıldığı aktarıldı.

Rusya'nın, Lazkiye'nin güneyindeki Bassel El-Esed uluslararası havaalanında askeri üsse çevirmeye giriştiği kaydedilen analizde, hava alanını genişletilerek bin personele barınma imkanı sağlayacak tesislerin ve hava kontrol kulesinin kurulduğu belirtildi.

Analizde, ABD kaynaklarına dayandırılarak Kırım'ın ilhakında görev alan 810'uncu Deniz Piyade Tugayı'nın bölgeye intikal ettiği belirtilirken, günde iki kargo uçağının üsse inip kalktığı, uçak, helikopter ve insansız hava araçlarının yanı sıra, tankların, ağır silahların, zırhlı araçların ve prefabrike konutların ilerleyen günlerde de üsse gelmeye devam ettiği belirtildi.

Rusya'nın Tartus yakınlarındaki Hamidiye hava üssünde de benzer faaliyetler içinde olduğu da analizde ifade edildi.

Wall Street Journal gazetesinin ABD kaynaklarına dayandırdığı dünkü haberinde ise Rusya'nın Lazkiye'deki üste bulundurduğu personel sayısının 2 bine ulaştığı bildirilirken, üste 32 uçak, 16 helikopter, 9 tank, 2 karadan havaya füze savunma sisteminin de konuşlandırıldığı kaydedildi.

Kaynak: AA