Niğde Lahana Üretiminde İkinci Sırada

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, lahana üretiminde Niğde’nin ikinci sırada yer aldığını belirterek, hem erkenci hem de sezon içinde kademeli üretim yaparak piyasaya uzun süreli bir ürün arzı gerçekleştirdiğini söyledi.

Niğde Lahana Üretiminde İkinci Sırada
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de lahana üretiminden ve Lahana bitkisinin ne anlama geldiğini değerlendirdi.

Niğde’de toplam 17 bin dekar alanda lahana tarımı yapıldığını ifade eden Kenar yaptığı açıklamasında şunları söyledi; ‘İlimizde yaklaşık 17 bin dekar alanda tarımı yapılan lahananın önemine değinen Veli KENAR "Özellikle toprak pH’sının ve kireç miktarının yüksek olduğu Ulukışla ve Bor’un köy ve kasabaları ile Niğde Merkez Sazlıca kasabasında tarımı yapılan lahana bu bölgeler için vazgeçilmez bir bitkidir" dedi.

Söz konusu bu köy ve kasabaların lahana tarımı yapılan topraklarında yetişebilen ürün çeşitlerinin çok sınırlı olduğunu belirten Veli Kenar, bu zor toprak şartlarında yetişen lahanaların ülke içerisinde aranan kalite ve lezzeti tüketicilere sunduğunun ifade etti.

Başkan Kenar "Şu an lahana tarımı yapılan tarlalarda yetişebilecek yonca, mısır ve şeker pancarı bitkilerine göre lahananın getirisi daha fazla olup, ilimizin ülkemiz pazarında tanınıyor olması da bir avantajdır. Lahana yetiştiriciliğinin kaliteli tohumluk ve fide yetiştirmede yaşanan zorluklar başta olmak üzere sorunları bulunduğu, bu sorunların yanı sıra aynı topraklarda rahatlıkla yetiştirilebilecek karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası gibi benzer bitkilerle ürün çeşitlendirmesine gidilmesi gerekiyor. Turşu ve konserve gibi fabrikasyona yönelik çalışmalarında lahananın daha fazla değer bulmasında önemli bir faktördür. Üreticilere bereketli bir hasat sezonu diledi’ diye konuştu.

Kaynak: İHA