Maliye Bakanı Şimşek Soruları Yanıtladı Açıklaması (2)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yıl sosyal yardımların tutarının 41,6 milyar lira olacağını bildirdi.

Şimşek, bütçeye ilişkin Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Türkiye'deki mültecilere ne kadar kaynak aktarıldığının sorulması üzerine Şimşek, bütçede sadece mülteciler için bir kalem bulunmadığını, genel olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimine (AFAD) yapılan harcamaların olduğunu söyledi.

Mültecilere ilişkin AFAD'a aktarılan kaynağın dışında, mahalli idareler ile Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının da yaptığı harcamaların bulunduğunu anlatan Şimşek, "2015 için AFAD bütçesinden bugüne kadar harcanan para 3,8 milyar lira, muhtemelen gelecek sene de onun altında değil. Ama sadece Suriyeliler açısından soruyorsanız, bizim böyle bir kalemimiz yok. Genel anlamda yedek ödenekten biz kaynak aktarıyoruz" diye konuştu.

- "2016'da 41,6 milyar lira sosyal yardım yapılacak"

Şimşek, "4,5G" ihalesinde devletin elde edeceği kaynağa ilişkin soruya, "4,5G'nin sadece KDV kısmı bu seneki bütçede yer alacak. KDV dışındaki esas satış geliri, taksitli ödemelerden ötürü gelecek sene hesaplara girecek ama KDV'yi peşin aldığımız için, muhtemelen KDV 2015 yılı bütçesine girecek" yanıtını verdi.

Gelecek yıl yapılacak sosyal yardım miktarına ilişkin soruyu yanıtlrken Şimşek, "2016 yılında sosyal yardımlar 41,6 milyar lira olacak. Özelleştirme geliri hedefimiz ise 10,8 milyar lira, bu rakam 2015'te 6,1 milyar lira olarak belirlenmişti. Gelecek seneki hedefimiz gerçekçi bir hedef, tamamen geçtiğimiz yıllarda yaptığımız özelleştirmeden gelen taksitlere dayanıyor. İlave çok güçlü yeni bir varsayım yok, bunun rahat bir şekilde gerçekleşebileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Kişi başına düşen gelir hala 9 bin doların üzerinde"

Şimşek, OVP'de GSYH ve kişi başına düşen gelir konusunda lira bazlı verilerin sorulması üzerine, bu yılın, diğer yıllara göre kurdaki oynaklığın daha aşırı bir yıl olduğunu söyledi. Şimşek, "Bu sene geçici bir hükümet var ve kendi bir programı yok. Biz o nedenle satın alma gücü paritesiyle koyduk. Bugünkü kurları baz alın kişi başına düşen gelir hala 9 bin doların üzerinde. Biz bunu 3 bin küsur dolarlardan aldık. AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'de her konuda refah artışı sağlanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

İthalat ve ihracatın bütçeye etkisine ilişkin olarak da Şimşek, "Bütün koşullar aynı olsaydı ihracatın çok hızlı artması, ithalatımızın düşmesi gerekiyordu. Ancak bizim ticaret ortaklarımızın bir kısmında savaş var. Bir de ihracatımız aslında miktar bakımından artıyor ama dolar cinsinden düşüyor, çünkü avro-dolar karşısında muazzam değer kaybetti" dedi.

- "Şu anda fiilen devam 30 bin vergi denetimi var"

Bakan Şimşek, asgari ücretin ne zaman bin 300 lira olacağına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bekar asgari ücretli için bugün bin lira olan rakam 2016'da bin 300 lira olacak. Şu anki ücret belirleme modelimizde, komisyon bunu değiştirebilir. Hükümetimiz '1 Ocak'tan itibaren biz bunu önerelim' diyebilir, komisyon da bunu kabul ederse, 1 Ocak'tan itibaren olur. Yok komisyon derse ki 'biz bugüne kadar iki aşamalı belirledik.' Biz '2016 için bin 300 lira olacak' dedik. 2016'da mesela evli üç çocuklu olan için bin 380 lira civarında olacak. Burada bizim gelir vergimiz de sıfır."

Seçimler nedeniyle vergi denetimlerinin yavaşlatılıp yavaşlatılmadığına ilişkin Şimşek, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Şimşek, denetimler konusundaki rakamlar hakkında bilgi vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu anda fiilen devam 30 bin vergi denetimi var. 50 bin de zaman aşımı problemini çözmek için üzerinde çalışılan dosya var. 80 bin dosyadan bahsediyoruz. Ama maalesef zaman zaman bu tür haberler çıkıyor. Biz vergi denetimini de risk esaslı olarak yapmaya devam edeceğiz, bu memleketin bütçesini de en iyi şekilde götürmek için ne gerekiyorsa doğrusunu yapmaya çalışacağız."

Şimşek, ayrıca bütçede eylül ayındaki açığın emeklilere bağlanmasının yanlış olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bazıları çıkıp, 'bütçede eylül açığı emekliye bağlandı' falan demesin. Rakamda bir zıplama var, bayram öncesine aldık ödemeleri, yoksa normalde bir şey yok. Biliyorsunuz burada ne söylense hemen cımbızlanıyor. Ödemeleri ekimde yapacakken eylüle almışız bayram nedeniyle. Ben sadece o farkı, dönemsellik olduğunun altını çizmek için... Yoksa bütçe açığının sebebi şu kesim, bu kesim değildir. Emeklilerimizin durumunu iyileştirdik, iyileştirmeye de devam edeceğiz. 2002'den beri sürekli yaptığımız bir şey. Reform yapıyoruz, refah artıyor ve o pastadan en düşük gelir alanlara daha çok para aktarıyoruz. Bu çerçevedeki politikalarımız devam edecek. Türkiye, bu şekilde daha da büyüyüp, kalkınacak."

Maliye Bakanı Şimşek, daha sonra bugün TBMM'ye gönderilecek 2016 bütçesini, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Seyit Ahmet Baş, Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu ile bağladı.

Bütçeyi tekrar güçlü bir şekilde bağladıklarını belirten Şimşek, bütçenin ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.

(Bitti)

Kaynak: AA