Güney Afrika, Demokratik Kongo Cumhuriyeti İşbirliği

PRETORİA - Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, "Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni, Afrika kıtasının kalkınmasını ve refahını omuzlayan uyanmış bir dev olarak görüyoruz" dedi.

Zuma, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da iki ülke arasında bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen Çift-Uluslu Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, "Her iki ülkeyi ileriye götürecek önemli işbirliği sahalarının tespit edilmesi gerekir. Ekonomik projelerin gerçekleştirilmesi, kurumsal yapı, barış ve kararlılığın güçlendirilmesi öncelikler arasında yer almalıdır" ifadelerini kullandı.

İki ulusun adaleti ve insan haklarına saygı çerçevesinde hukukun üstünlüğüne dayanan anayasal demokrasinin prensiplerini inşa ettiğini ve buna devam edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Zuma, "Kongo'yu Afrika kıtasının kalkınmasını ve refahını omuzlayan uyanmış bir dev olarak görüyoruz. Elbetteki hedeflerimizin başında iki ülkenin kalkınmasının yanı sıra halkın yoksulluktan arınması ve insanlarımızın gelişmesi gelmektedir" diye konuştu.

"Şimdi Afrika’nın kalkınma zamanıdır" diyen Zuma, şunları kaydetti:

"Pretoria ve Kinşasa, Afrika Birliği (AU) 2063 kıta hedefine doğru giderken rollerini doğru bir biçimde oynamalıdır. Çünkü zaman Afrika kıtasının kalkınma hedefini gerçekleştirmek için stratejik ortaklık zamanıdır."

İki ülke arasında ekonomik, siyasi ve güvenlik konularında işbirliği anlaşmalarını öngören Çift-Uluslu Komisyon, Güney Afrika ve Kongo Cumhurbaşkanlarının stratejik ortaklığı onaylayan değerlendirmeleriyle sona erdi.

Öte yandan 3 gün süren Çift-Uluslu Komisyonu görüşmelerinin ardından Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila Kabange, ortak bir genelge yayımladı.

Liderler arasındaki zirve sonrasında yayımlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Görüşmelerde, iki ülke halkları arasında kültür, eğitim, spor ve bilimsel faaliyetlerde dayanışma içerisinde olmanın yanı sıra ortak çıkarlara dayalı ilişkilerin geliştirmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Sonuç olarak Zuma ve Kabange, bir sonraki Çift-Uluslu Komisyon oturumunun gelecek yıl Güney Afrika'da yapılması konusunda karara vardılar. İki ülke arasında 2013'te imzalanan Grand Inga Hidroelektrik Projesi anlaşmasının yanı sıra turizm konusunda haziran ayında memorandum anlaşması yapıldı."

Kinşasa'da bugün sona eren görüşmelerde hava işletmesi konusunda anlaşmaya varıldı."

Pretoria ve Kinşasa ilişkileri Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin iç savaş yıllarına dayanır.

Güney Afrika, Kongo'nun yabancı mal ve servis alımında en büyük tedarikçisidir. Çift taraflı ticaret hacmi 2014 yılında 13 milyar randa (yaklaşık 1 milyar dolar) yaklaşmıştı.

Kaynak: AA