Hasta Yol Desteği Protokolü İmza Töreni

Türk Hava Yolları (THY) Hasta Yol Desteği Protokolü uyarınca tedavi amacıyla Türkiye'ye gelen yolculara ulaşım masraflarının yüzde 50'sini iade edecek.

THY ile Ekonomi Bakanlığı arasındaki protokolün imza töreni, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın katıldığı törenle imzalandı.

Buna göre Ekonomi Bakanlığı'nca Türkiye'deki sağlık turizmi tanıtımının desteklenmesi için yürütülen "Hasta Yol Mevzuatı" programına dahil olan THY, tedavi amacıyla Türkiye'ye gelen yolculara ulaşım masraflarının yüzde 50'sini iade edecek.

Ulaşım masraflarının yüzde 50'sini geri almak isteyen yabancı hastaların pasaport örneğini, elektronik biletini, sağlık kuruluşuna giriş kaydı örneği ile tedavi faturası örneğini seyahat ettiği havayolu şirketinin yurt dışındaki ofisine ibraz etmesi gerekiyor.

Bakan Zeybekci, imza töreninde yaptığı konuşmada, 2015 yılında Türkiye'de tedavi olan yabancı hasta sayısının 500 bin civarında olduğunu, bu rakamın 2013'e göre yüzde 20'nin üzerinde artış gösterdiğini, ama hedeflerinin bunun daha fazla artması yönünde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin şu anda ortalama ömrü artırmada dünyada birinci olduğunu aktaran Zeybekci, "Dünyanın en uzun yaşayan ülkesi değiliz ama bu alanda dünyada bir numarayız" dedi.

Dünyanın en yüksek teknolojili hastane yataklarının Türkiye'de üretildiğini vurgulayan Zeybekci, ameliyat ile ilgili tüm malzemelerde de Türkiye'nin büyük bir teknolojiye sahip olduğunu dile getirdi.

Zeybekci, bu alandaki üreticilerin korunması için tedbirler aldıklarına işaret ederek, bunlar sayesinde Türkiye'deki tüm hastanelerde artık Türk yapımı cihazların büyük oranda kullanılacağını anlattı.

Dünyanın en önemli sorunlarından birisinin artık emekli ve yaşlı bakımı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Kanada'dan Amerika'ya kadar ortalama ömür uzadıkça, bir asistan ile kendisine bakılmak zorunda olanların kamuya maliyeti ortalama kişi başı aylık 6 bin avronun üzerini buluyor. Bu devasa bir sorun. Devasa bir sorun, devasa bir fırsat demek. Bu Türkiye için büyük bir fırsat" diye konuştu.

- "Sadece AB potansiyeli 100 milyar doların üzerinde"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 14 Mayıs'ta AB'nin Avrupa Ticaret Komiseri ile ortak bir açıklamada bulunduklarını anımsatarak, bu açıklamada Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'na hizmetleri, kamu alımları, tarımı ve gıdayı da dahil etmede mutabık kaldıklarını aktardı.

Anlaşmaya hizmetin de dahil olması ile Türkiye'nin önüne farklı bir kapının açılacağını belirten Zeybekci, "Bundan sonra o ülkelerdeki yaşlıların ve emeklilerin Türkiye'deki bakımı, tedavisi ama en önemlisi burada yaşaması gündeme gelecek. Bu inanılmaz bir sektör, inanılmaz bir pazar demek. Sadece AB potansiyeli 100 milyar doların üzerinde" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin termalde de büyük avantajı olduğunu, burada bin 500 termal kaynak alanı bulunduğu bilgisini veren Zeybekci, Türkiye'nin bu rakam ile Avrupa'da 1 numara, dünyada ise ilk 3'te olduğunun altını çizdi.

Kendisine bugüne kadar hasta başına en fazla bin dolar olmak kaydı ile verilen desteğin eksik olduğunun aktarıldığını, burada ulaşım konusunda aldıkları talepleri değerlendirdiklerini kaydeden Zeybekci, şimdi doğrudan bir uçakla herhangi bir termal ya da sağlık tesisine gelenler konusunda da yeni bir destek başlattıklarını bildirdi.

Bakan Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu, yeni başlattığımız bir destek. İnşallah bunun da karşılığını çok üst düzeyde göreceğiz. İşte nitelikli turizm bu. Türkiye'de gerek sahil gerekse deniz turizmiyle alanlara baktığınız zaman toplam kapasitemizi maksimum değerlendirebildiğimiz 4-4,5 ay. Kalan dönemlerde maalesef çok büyük bir potansiyeli değerlendirmiyoruz. Bu alanları biz eğer böyle tedbirlerle değerlendirebilirsek kullanmadığımız çok büyük kapasiteyi kullanmaya başlarız. Bu anlamda THY'nin yanında diğer havayolu şirketleri de bu destekten kesinlikle yararlanacaktır. Onlar da bunun kapsamında olacaktır."

Zeybekci, Ekonomi Bakanı olarak THY'ye özel olarak teşekkür etmek istediğini dile getirerek, THY'nin bir ülkeye veya bölgeye uçuş grafiği arttığında, yeni seferlere başladığında dış ticaretin de doğru orantılı arttığını söyledi.

- "THY'nin bir yere uçması büyük kazanç"

Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2004'te Afrika açılımını başlattığında "Gidecek yerleri kalmadı, kala kala Afrika'ya kaldılar" şeklinde eleştirilerin yönlendirildiğini anımsatarak, o günden bugüne hızla artan büyükelçilik sayısını ve THY'nin uçuş noktalarını anlattı.

Afrika ile 2004 yılında 2,5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin şu anda 30 milyar doların çok üzerine çıktığını ifade eden Zeybekci, "THY'nin bir yere uçması büyük kazançtır" dedi.

Zeybekci, THY'nin bir yere uçuşa başlamasını "Doğrudan ihracatın artması" olarak gördüğünü belirterek, "Onun için THY'ye 'Durmak yok, yola devam' diyorum" ifadesini kullandı.

İstanbul'a yapılan üçüncü havaalanı bittikten sonra THY'nin çok büyük başarılara imza atacağını vurgulayan Zeybekci, dünyada ve Afrika'da en çok noktaya uçan THY'nin başarılarının devamını diledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Sağlık turizmi, yaşlı bakım turizmiyle ilgili çok farklı bir çalışma içerisinde olacağız. Sağlık Bakanlığımızın liderliğinde, onlarla beraber bunu devasa bir ekonomiye dönüştüreceğiz" diye konuştu.

- "Sağlık turizmine hizmet etmek istiyoruz"

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise Türkiye'nin diğer sektörlerde olduğu gibi havacılık sektöründe büyük atılım gösterdiğini dile getirerek, bunun başat aktörlerinden birisinin THY olduğunu söyledi.

THY'nin her geçen gün filosunu büyüttüğünü, 12 yıldır sürekli yükselişiyle beraber son açtığı hatlarla dünyada en çok noktaya uçan havayolu havayolu şirketi olduğunu dile getiren Aycı, THY'nin bu özellikleriyle herkesin gözbebeği olduğunu kaydetti.

Aycı, bugün çok önemli bir protokol imzaladıklarını ifade ederek, THY olarak anlamlı bir farkındalığın içerisinde olduklarını aktardı.

Türkiye'nin turizm açısından en çok ziyaret edilen 6. ülke konumuna yükseldiğini, bu konuda THY'nin de önemli bir rol oynadığını anlatan Aycı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki dönemde biz ülkemize ve ülkemizden taşıdığımız yolcuların içerisinde bir farklı segmente daha hizmet etmeyi arzu ediyoruz. Ve bu anlamda hükümetimizin, Ekonomi Bakanlığımızın, Sağlık Bakanlığımızın çok önemli desteğiyle bugün artık sadece seyahat turizmini hedefleyen, seyahat turizmi üzerinden yolcu taşıyan değil, bu anlamda artık sağlık turizmi gibi çok özelleşmiş ve spesifik bir alanda da yolcu taşımak suretiyle biliyorsunuz ki ülkemizin sağlık alanında çok önemli bir reformu oldu. Sayın Bakanımıza bu konuda müteşekkiriz. Dünyada şu anda büyük bir takdirle anılan bir reforma imza atıldı. Bu reformlar neticesinde şu anda ülkemizde sağlık hizmetlerine erişim arttı."

- "Sağlık turizminin gelişmesi adına çok önemli bir adım"

İlker Aycı, sağlık alanında yapılan yeni hastanelerden ve hizmetlerden bahsederek, çok farklı sağlık hizmeti veren bir hastane konumuna gelindiğini söyledi.

Bu fırsatı Ekonomi Bakanlığı'nın gördüğünü dile getiren Aycı, "Ve dediler ki; 'Biz buna bir destek verelim, THY de buna çözüm ortağı olsun ve hastalarımızı tedavi olmak amacıyla ülkemize taşıyalım.' Bu birlikte taşımayla ilgili Ekonomi Bakanlığı burada net ücretin içerisinde yüzde 50'lik bir katkıyı bize sunarak açıkçası ülkemiz adına da ülkemizde sağlık turizminin gelişmesi adına da çok önemli bir adım atmamıza vesile oluyorlar" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra THY Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur ile Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk işbirliği protokolüne imza attı.

Program sonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve aynı zamanda THY Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Büyükekşi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na, Aycı ise Zeybekci'ye üzerilerinde isimleri yazılı olan maket uçak hediye etti.

Kaynak: AA