Bursa'da 'Çocuk Gelinlere Hayır Projesi'

BURSA - Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan "Çocuk Gelinler Projesi", 17 ilçeye yaygınlaştırılarak rehber öğretmenlere ve din görevlilerine anlatıldı.

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndeki (AKKM) toplantının açılışında konuşan Vali Yardımcısı Ergün Güngör, toplumda bu konuya daha fazla dikkat çekmek gerektiğini ifade etti.

Toplumun temelini oluşturan kadınların iyi eğitilmesi durumunda ülkenin gelişeceğini ifade eden Güngör, "Kadınların lise bitirenlerde yüzde 27'si, üniversite bitirenlerde yüzde 20'si şiddet görüyor. Ülke genelinde kadınların yüzde 31'inin eğitime devam etmesinin engellendiği söyleniyor. Kırsal alanda ise rakam yüzde 40'lara çıkıyor. Aydınlık gelecek için değişim ve dönüşüm için gerekli çalışmaları yapmalıyız. Barışın ve daha güzel dünyanın anahtarı kadınlarımızın elindedir" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve topluma büyük rol düştüğünü söyledi.

Çocuk gelinlerin Afrika'da yaygın olmasına karşın Avrupa'da da sıklıkla görüldüğünü belirten Karlık, Türkiye'de evli kadınların üçte birinin evliliğini 18 yaşına gelmeden yaptığını ifade etti.

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Tutanç ise uzmanlığını aldığından beri çocuk anneler ve çocuk annelerin çocuklarıyla ilgilendiğini dile getirdi.

Tutanç, 15-19 yaş arası kızların en sık ölüm sebebinin çocuk gelin olmaktan kaynaklandığını vurgulayarak, kurumların işbirliğiyle yürütülen çalışmaların önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: AA