GÖZDER'de Kitap Okuma Kabini Ve Stüdyo Açıldı

İSTANBUL - Görme Özürlüler Derneği, (GÖZDER) Ataköy Eğitim ve Kültür Merkezi'nde müzik çalışmalarının da yapılabileceği stüdyo ile kitap okuma kabini açıldı.

Gönüllü okuyucuların görmeyenler için kitap kaydı yapabilmelerine imkan sağlayan kabine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan dernek başkanı Ali Varlık, devletin yetişemeyeceği yerlere sivil toplum kuruluşlarının ulaşmasının önemine değinerek, "Bütün işleri devlete bırakmış olsak, devletin ulaşmadığı yerlere kimse gidemez. En azından devletimizin yükünü de biraz hafifletmiş oluyoruz" dedi.

Derneğin yaklaşık 100'ü aktif, 780 kayıtlı üyesi olduğunu dile getiren Varlık, açılışın ardından yüzlerce gönüllü kitap okuyucusu olması yönünde temennide bulundu.

Ali Varlık, gönüllü üyelerin derneğe katkılarına da değinerek, Gülfer Demirci'nin çabaları sonucu üyelerin kullanımına kazandırılan bilgisayar laboratuvarunda 12 kişilik kurslar verilebildiğini söyledi.

- Selim Altınok: "Biz zaten çok kitap okuyan insanlarız"

Hukukçu, müzisyen, besteci, yazar, eğitimci ve satranç oyuncusu görme engelli ikizlerden Selim Altınok, derneğin Bakırköy ve Ataköy binalarında açılışı yapılan kabinlerin iç donanım ve teknik açıdan olabildiğince profesyonelce hazırlandığına dikkati çekti.

Görme engelliler için çok fazla okunmadan ziyade, kaliteli okuma yapılmasının gerekliliğine vurgu yapan Altınok, "Herkes yapabilir diye düşünmeyelim. Kitap okumayı seven, ses tonuyla ve belli bir kültürel düzeyle bu işi yapabilecek olan insanları görmek istiyoruz. Biz bu duyuruyu yapıyoruz ama gelen kişiler arasında bir test okuması yapılıyor. Ses tonu ve birikimi uygunsa, bu insanlar okuyucu olarak seçiliyor" diye konuştu.

Selim Altınok, romanların yanı sıra okuması daha zor ve yorucu olan ders kitaplarının da okunduğunu kaydederek şunları aktardı:

"Okuyucunun bilmediği bir alan olabilir. Çok uzundur ama bu kitapları da okuyan insanlar var. Okuyucularımızdan biri görme engelliler için şu an yaklaşık 700. kitaba doğru gidiyor. 700 saat ya da 700 kasetten bahsetmiyorum. O da bizim gönüllü okuyucularımızdan biri. Gönüllü okuyucularımızı bekliyoruz."

Bir kitap kulübü kurduklarını dile getiren Alınok, "Biz zaten çok kitap okuyan insanlarız ama bu okuma sevgimizi daha çok insanın da paylaşmasını istiyoruz. Bunun için ayda bir defa buluşuyoruz Bakırköy'de. O ay için seçtiğimiz kitabı gören dostlarımız okuyor. Biz de sesli halini okuyoruz ve o kitap hakkında bir araya gelip söyleşiyoruz" ifadelerini kullandı.

Selim Altınok, tüm bunların kültürel bir bütün olduğunu dile getirdi.

- Kerim Altınok: "Kitap görme engellinin dünyasını genişletiyor"

Çok yönlü çalışmalara imza atan ve görme engellilere bilgisayar eğitimi veren Kerim Altınok da kitabın görme engelli insanın dünyasını genişlettiğine işaret ederek, "Dünyada olup bitenlerden, sanatın güzelliklerinden haberdar olmamızı sağlıyor. Özellikle görme engelliler olarak, sinema sanatına erişimimizde bir problemimiz var. Ses betimleme çalışması yapıyoruz ama ben hiçbir zaman sinemanın kitabın yerini tuttuğuna inanmıyorum ve kitapla dünyaya açıldığımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Japonya ve Çin'e hiç gitmediğini, kültürel anlamda bu ülkeleri merak ettiğini kaydeden Altınok, "Bir Çin kitabı, Çindeki yaşamı anlatan bir kitabı okuduğumda, o dünyayı, alemi, kültürü tanımış oluyorum" dedi.

Kerim Altınok, bilgisayarın görme engelliler için önemine vurgu yaparak, bilgisayar kullanmanın görme engelli insanların iş yapabilirliğini ve bilgiye ulaşılabilirliğini arttırdığını söyledi.

- Stüdyo Bensu Kaya'nın kampanyasıyla hayata geçirildi

Profesyonel yapısıyla müzik kayıtları için de uygun olan stüdyo, gazeteci, yazar Bensu Kaya'nın başlattığı bir kampanya sonucu gerçekleştirildi.

Taşyününden alçıpanına, kapısından halısına kadar gereken her malzeme, kampanyaya destek veren kişi ve kurumlarca karşılandı.

Açılışta, bilgisayar eğitimini tamamlayan kursiyerlerin sertifika töreni de gerçekleştirildi.

Kaynak: AA