Samsun Elektrik Kontağından Yanıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, 2014 yılında Samsun genelinde meydana gelen yangınların büyük bir çoğunluğunun elektrik kontağından çıktığını söyledi.

Samsun Elektrik Kontağından Yanıyor

Samsun genelinde toplam 601 yangının meydana geldiğini belirten İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, “Büyükşehir Belediye Yasası ile birlikte Samsun ve ilçelere de hizmet götürmeye başladık. Bu nedenle Samsun’u İlkadım, Bafra, Çarşamba, Havza ve Vezirköprü olarak 5 merkeze ayırdık. Samsun’un 2014 yılı itfaiye olaylarını 1 Nisan 2014-31 Aralık 2014 tarihleri arasında aldık. Samsun’da 2014 yılı içersinde elektrik kontağından 163, baca yangınından 108, gazlı ve elektrikli cihazlardan 89, sigaradan 77, soba, soba külü, kaynak, kesme, makine mangal ve ocak gibi yangınlardan 38, kasıt ve sabotajdan 33, LPG, CNG parlama ve patlamasından 21, çocukların ateşle oynamasından 22, tespit edilemeyen ve diğer yangınlardan da 50 yangın meydana geldi. Bu yangınların büyük bir kısmı da Tekkeköy, Canik, İlkadım ve Atakum ilçelerini içine alan İlkadım Merkezi’nde meydana geldi” dedi.

İtfaiye Daire Başkanlığı’nın 2014 yılında 4 bin 813 olaya müdahale ettiğini ifade eden Zengin, “İtfaiyemiz bin 684 yangın, 816 kurtarma olayları, 115 boğulma vakası, 310 trafik kazası, bin 764 güvenlik tedbirleri, 73 asılsız ihbar ve 51 tane de su baskını gibi olaylara müdahalede bulunmuştur. Samsun genelinde 145 işyeri yangını meydana gelirken, 456 yangında konutlarda oluşmuştur. Bunları sırasıyla 311 yangın ile çöp, 292 yangın ile ot, 206 araç yangını ve 274 yangın da diğer yangın olarak kayıtlara geçmiştir” diye konuştu.

“EVLERDE YANGIN TÜPÜ BULUNDURULMALI”
Yangın tüpleri evlerde de bulundurulması gerektiğini belirten Zengin, “Kuru kimyevi tozu dediğimiz 6 kilogramlık tüpler var. Bunların kullanımı da kolay ama biz okul tatbikatlarında falan sulu kullanmayı tercih ediyoruz. Tozu biraz bilinçli kullanmak gerekir. Bulunduğu insanın ortamda bazen tehlikeli olabiliyor. Bunu bulundurduktan sonra da mutlaka kullanımını öğrenmek gerekiyor. Tüpü sıkma mesafesinden, pim nasıl çekiliri öğrenmemiz gerekiyor. Yangın bazen insanın ömründe bir kez başına gelebilir. Yangını başlangıçta da söndürseniz, sonunda da söndürseniz zararı ciddi boyutta oluyor. Dolayısıyla yangının çıkmaması yönünde çaba sarf etmemiz gerekiyor. Trafik de affetmez, yangında affetmez. Konut yangınları işyerlerine göre çok daha fazla. Yangının çıkış nedenleri hep aynıdır. Yangınlar baca, elektrikli cihazlar, sigara ve soba gibi şeylerden çıkıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA