Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Din, mezhep temelli çalışmalar; Türkiye'nin sahip olduğu laiklik deneyiminin ne kadar biricik, ne kadar üstün bir deneyim olduğunu gösteriyor" dedi.


Bakan Çelik, 7. Büyükelçiler Konferansı'na katılarak bir konuşma yaptı. Çelik, Türkiye'nin demokratik deneyiminin, kültürel çeşitliliğin, tarihi mirasın yumuşak güç unsurları tamamladığını vurgulayarak demokrasiyi anlatmanın kendileri için avantaj olduğunu belirtti.

Çelik şunları söyledi:
"Din, mezhep temelli çalışmalar; Türkiye'nin sahip olduğu laiklik deneyiminin ne kadar biricik, ne kadar üstün bir deneyim olduğunu gösteriyor. Laiklik meselesi, Türkiye'nin sahip olduğu laiklik kazanımının bir yumuşak güç olarak daha doğru ve vurgulu şekilde anlatılması önem kazanmaktadır."
Yunus Emre Enstitüsü, Türk Hava Yoları, TİKA'nın Türkiye'nin pozitif imajını yükselmesine katkıda bulunduklarını belirten Çelik, "Bizim TEDA diye bir projemiz var. Bu Türk Kültür Sanat Edebiyat Eserleri'nin Türkçe dışındaki dillerde yayınlanması projesi. 2005 yılından bu yana eserlerimiz ve yazarlarımızı yabancı okullarla buluşturuyoruz. Proje kapsamında 64 ülkeden 438 yayınevinde destek vermiş bulunmaktayız, 435 Yazarımızın 991 farklı eseri 39 dile çevirerek yayınlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl edebiyatçı, ekonomist, kanaat önderi 100 kişiyi ağırladıklarını kaydeden Çelik, inanç turizmi ile ilgili olarak da din adamlarını ağırladıklarını söyledi.

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılında barış ve dostluk mesajı vermesinin önemine dikkat çeken Çelik, "Bu saldırıdan, haksız savaştan, dünyaya barış mesajı çıkarma büyüklüğünü bizim milletimiz göstermiştir. Bunu dünyaya doğru anlatmak, etrafımızda her vesileyle çatışma çıkan coğrafyanın içerisinde büyük bir savaştan; barış mesajı çıkaran devlet ve millet olmanın ayrıcalığını bütün dünyaya anlatmak için özel çalışma yapıyoruz" diye konuştu

Kaynak: İHA