'Bir Taşla 3 Kuş' Getirecek Yatırım

Damızlık süt sığırcılığı yapan Niğde'deki işletme, yeni yatırımla hem besihanesinin kapasitesini büyütecek, hem kuracağı biyogaz tesisinde hayvan gübrelerinden elektrik üretecek hem de istihdam ettiği işçi sayısını artıracak.

NİĞTAŞ Mikronize Kalsit Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, Niğde'nin Ovacık beldesinde yer alan büyükbaş süt sığırcılığı besihanesinin kapasitesini artırmak ve biyogaz üretim tesisi kurmak için 837 bin 500 liralık yatırım sürecini başlattı.
Proje için hazırlanan tanıtım dosyasına göre, halen işletilen tesiste süt üretimi amacıyla damızlık süt sığırı besiciliği yapılıyor.
Kapasite artışı ile bin 200 olan büyükbaş hayvan sayısının ilk etapta 2 bin 500'e, ikinci etapta da 4 bin 900'e çıkarılması ve biyogaz üretim tesisi kurulması planlanıyor.
Tesiste halen 20 kişi çalışırken, bu sayının ilk etap kapasite artışıyla 40'a, ikinci etap kapasite artışıyla 65'e çıkarılması amaçlanıyor.
Kurulacak işletmede kapasite artışı mevcut besi hayvanlarından üreme yoluyla gerçekleştirilecek yeterli hayvan sayısı elde edilmediği takdirde ithal olarak satın alınacak.
Kapasite artışından sonra damızlık hayvanlardan oluşacak sürünün, bölgenin en yüksek verim ve kalite özelliklerini gösteren sürüsü olması ve bölgede faaliyet gösteren diğer işletmelere örnek olması hedefleniyor.
Ayrıca tesiste yapılacak kapasite artışıyla beraber biyogaz üretim tesisi kurulması planlanıyor. Böylelikle büyükbaş hayvan dışkıları (gübre) değerlendirilerek bertarafı sağlanacak ve elektrik kullanımının büyük kısmı karşılanacak.
Proje kapsamında ilk etap kapasite artışından sonra net üretilecek elektrik enerjisi saate 83,5 kilovatsaat olacak. İkinci etap kapasite artışından sonra üretilecek elektrik enerjisi miktarı saatte 161,5 kilovatsaate ulaşacak.
Kaynak: AA