(özel Haber) Uyku Apnesi Öldürücü Olabilir
Horlamanın arkasında yatan hastalık olan uyku apnesi, gece beyni oksijensiz bırakarak ölüme sebebiyet verebiliyor.
Bursa Özel Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Akış, horlamanın arkasında beyin ve kalp açısından çok önemli olan uyku apnesi sendromunun araştırılması gerektiğini belirterek, “Horlayan kişilerde, gece uyku sırasında 'apnes' dediğimiz, halk arasında nefes durması olarak bilinen bir olay gerçekleşiyorsa, bu uyku apnesidir. Kişinin uyku sırasında farkında olmadan nefes alıp vermesi durur ve yanında yatan kişiler bunu fark edebilir. Bu uyku apnesi bazen çok uzun sürebilir ve kişinin oksijen almasını, beynine, kalbine ve diğer organlarına oksijen gitmesini engelleyebilir” dedi.
Uyku apnesinin bir diğer emaresinin gündüz aşırı uykululuk hali olduğuna dikkat çeken Akış, “sık sık uyandıkları ve yeterince oksijen almadıkları için gece uykuları yetersiz kalır. Bunun neticesinde gündüz yemeklerden sonra, sıcak ortamlarda bu hastaların uykuları gelir ve kısa süreli uyuklamalar yaşanır. Araçta direksiyon başında, kırmızı ışıkta, iş yerinde, yolda giderken uyuklayan bu hastalar kazalara sebep oluyor” şeklinde konuştu.
UYKU TESTİ İLE TEŞHİS KONULUYOR
Uyku apnesi olan hastaların kalp krizi ve beyin felci geçirme riski taşıdığını anlatan Akış, “Uyku apnesi olanların çoğu erkek hastalardır. Yüksek tansiyonu, diyabeti olan, boyun yapısı geniş veya kısa olan, sigara içen hastalar uyku apnesi ile karşımıza geliyor. Bu hastalara uyku laboratuarımızda uyku testi uyguluyoruz. Hastayı bir gece yatırarak yaklaşık en az 5-6 saatlik uykusunu kayıt altına alıyoruz. Hastanın uyku sırasında yaşadıkları, nefes durmaları, beyne giden kandaki oksijen seviyesi, gayri ihtiyari bacak hareketleri varsa bunlar da kayıt altına alınıyor” diye konuştu.
UYKU APNESİNE CİHAZLI ÇÖZÜM
Uyku testinin sonucuna göre göğüs hastalıkları uzmanı ile birlikte değerlendirdiklerini ifade eden Akış, şunları söyledi:
“Uyku apnesi teşhisi koyduğumuz bu hastalara ikinci gece bir cihaz veriyoruz. Bu cihazın basınç değerleri ayarlanıyor. Daha sonra hastalara bu cihazın reçetesini vererek hastaların gece uyumadan önce kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Bu ilaçla uyku apnesinin önüne geçmiş oluyoruz. Kilolu hastaların kilo vermesiyle uyku apnesi bir nebze olsun azalıyor.”