Ak Parti Manisa 5. Olağan İl Kongresi

BaşŸbakan Ahmet DavutoğŸlu, "Muhtar bile olamaz dedikleri Genel BaşŸkanımız, ülkemizin cumhurbaşŸkanı olarak geçen hafta muhtarları makamında ağŸırladı. şžimdi tabii sormak lazım, aday olduğŸu yerde ikamet adresini bulamayan KılıçdaroğŸlu'ndan muhtar olabilir mi? Hani hukuki olarak olur da siyaseten acaba ne kadar yıl idare edebilir" dedi.

BaşŸbakan DavutoğŸlu, Manisa'da, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti 5. OlağŸan İl Kongresi'nde konuşŸmasına, Manisa'nın önde gelen ve manevi isimlerini selamlayarak başŸladı.
"Merkez Efendi Hazretlerine selam olsun, şŸifa şŸehri Manisa'ya selam olsun. Sultan Yaylası'na, güzel Manisa'ya, yeşŸil Manisa'ya selam olsun. Evliya LJelebi'nin tabiriyle süslenmişŸ şŸehir, mimarimizin zirve şŸehri, bizim medeniyetimizin merkez şŸehri, Manisa'ya selam olsun" diyen DavutoğŸlu, Manisa'nın tarihte oynadığŸı role dikkat çekti.
Manisa denildiğŸinde, gözünün önüne bir fidanlıkla şŸehzade olarak gelip, sultan olarak dönen devlet adamları geldiğŸini ifade eden DavutoğŸlu, şŸunları kaydetti:
"ǖylesine bereketli, feyizli ki Manisa'ya gelip, feyiz almayan nasipsizdir. Manisa'ya gelip de devlet ahlakı almayan nasipsizdir. BaşŸbakan Yardımcımız sayın Arınç, kendisi Manisa'yı her yerde temsil etmişŸtir, burada da 'önümüzdeki seçimlerde Manisa'dan 6 milletvekili olursa bakanlık' dedi, ben daha kuvvetli bir şŸeyle cevap vereyim, bu ülkede başŸbakan olup da kendisini Manisalı hissetmeyen birisi varsa gafildir, gafildir. LJünkü Manisa bize devlet ahlakını öğŸretir, Manisa bize tevazuyu öğŸretir, Manisa bize onuru öğŸretir. Neden Osmanlı şŸehzadelerini Manisa'ya gönderir? Bakın ben hep söylerim, şŸehirlerimiz bizim hocalarımızdır, öğŸretmenlerimizdir. şžehirlerden alırız biz derslerimizi. Demek ki Osmanlı Manisa'da bir şŸey yaşŸamışŸ. Osmanlı, Manisa'da bir ruh, maneviyat keşŸfetmişŸ ve istemişŸ ki devlet adamı olacak, cihan imparatorluğŸunu yönetecek olanlar, 'gitsin Manisa'nın önünde diz çöksün, ders alsın ve daha sonra devletin başŸına geçsin.' Biz Manisa'ya kibirle gelmeyiz, öfkeyle, nefretle gelmeyiz, biz Manisa'ya tevazuyla geliriz, ders almak, feyiz, bereket almak için geliriz. Allah Manisa'nın bu tarihi ruhunu hiç bir zaman eksik etmesin."
-"AK Parti yola çıktığŸında ülkede fetret vardı, fetret"
Manisa halkının, devlete kimin sahip çıkacağŸını çok iyi bildiğŸini ve bundan dolayı bu kente müteşŸekkir olduklarını dile getiren DavutoğŸlu, sözlerini şŸöyle sürdürdü:
"Bir de Manisa'ya gelince yine tarih referansıyla şŸunu da hatırlarım, Manisa, Osmanlı'nın fetret devrini bitiren şŸehirdir. Nasıl Osmanlı 100 yıl sonra fetret yaşŸadıysa, Cumhuriyetimiz, 100. yılına yaklaşŸırken 2001'de cumhuriyetin en büyük fetreti yaşŸandı, en büyük fetret. Hükümet filan yoktu, hükümet toplanamıyordu. ǜç koalisyon lideri bir araya gelip açıklama yapıyordu. Milli Güvenlik Kurulu toplantıları, hükümet toplantılarından daha fazla takip ediliyordu. LJünkü Milli Güvenlik Kurulunda alınan kararlar uygulanıyordu. Fiilen ülkede hükümet yoktu. Ekonomiyi IMF idare ediyordu, siyaseti Milli Güvenlik Kurulu idare ediyordu, dışŸ politika zaten Kıbrıs'ın ötesine geçemiyordu. Ama bir lider, hareket çıktı, AK Parti kadroları ki bizzat şŸahitlik ettiğŸi ilk mitingi hatırlattı bize değŸerli BaşŸbakan Yardımcımız Arınç, cumhurbaşŸkanımız sayın Recep Tayyip ErdoğŸan liderliğŸinde AK Parti yola çıktığŸında ülkede fetret vardı, fetret. Biz o fetreti bitirdik. Bir daha bu topraklarda fetrete izin vermeyeceğŸiz."
-"Biz ne tehditlere boyun eğŸdik, ne şŸantajlara..."
Cumhuriyet döneminde yaşŸanan darbe dönemlerini de fetret dönemi olarak nitelendiren DavutoğŸlu, "12 yıldır bu ülkede her hangi bir siyasi kriz gördünüz mü? Varsa onu demokrasi dışŸı bir takım cunta ya da paralel çeteler çıkarmaya kalktı ama onların hepsinin karşŸısında siyasi istikrarı, düzeni koruyan, dimdik ayakta duran AK Parti vardı. GeçmişŸte olmayan buydu. Biz ne tehditlere boyun eğŸdik ne şŸantajlara boyun eğŸdik ne kumpaslara boyun eğŸdik ne de milli iradeden bir an dahi taviz verdik. İşŸte Manisa'dan, şŸehzadeler şŸehrinden haykırıyorum; bundan sonra devletin başŸına gelecek olan herkes önce Manisa'ya gelip devlet ahlakı alacak, devlet irfanı alacak. AğŸır sorumluluk üstlenmeden önce bir şŸehzadeden bir sultanın nasıl çıkarıldığŸını öğŸrenecek" şŸeklinde konuşŸtu.
-"KılıçdaroğŸlu'ndan muhtar olabilir mi?"
DavutoğŸlu, salondakilerin "Dik dur eğŸilme Manisa seninle" şŸeklinde slogan atması üzerine, konuşŸmasına şŸöyle devam etti:
"12 yıldır AK Parti kadroları bu ülkeyi idare ediyor. Neler gördük. Bizim dönemimizde de fetret dönemi çıkarmaya çalışŸtılar. Daha iktidarımız başŸlamasından önce genel başŸkanımızı siyasi yasaklı yaptılar, beklediler ki 'geriden kalanlar AK Parti'de fetret ortaya çıkarır' diye. LJıkmadı, çünkü bizim vefamız davamızadır. Sadakatimiz, milletedir, davamızadır, Rabbimizedir. Ne oldu? Yasakladıkları, siyasi yasaklı kıldıkları Genel BaşŸkanımız, muhtar bile olamaz dedikleri Genel BaşŸkanımız, ülkemizin cumhurbaşŸkanı olarak geçen hafta muhtarları makamında ağŸırladı. şžimdi tabii sormak lazım da devletten bahsederken aklıma nedense o gelmiyor ama aday olduğŸu yerde ikamet adresini bulamayan KılıçdaroğŸlu'ndan muhtar olabilir mi? Hani hukuki olarak olur da siyaseten acaba ne kadar yıl idare edebilir."
"Genç subaylar rahatsız" diye, "fetret" diye başŸlıklar atıldığŸını belirten DavutoğŸlu, "O zaman dedik, 'şžerefli Türk subayları milletin, demokrasinin emrindedirler. Bir daha hiçbir şŸekilde silahlı kuvvetlerimizin içinden herhangi bir hiyerarşŸi bozukluğŸuna dayalı darbe heveslileri çıkmayacak.' Hamdolsun artık her şŸey yerli yerine oturmaya başŸladı, oturdu. Daha sonra, Cumhuriyetle alakası olmayan Cumhuriyet mitingleriyle, 2006'da DanışŸtay saldırısıyla kumpas kurdular. 2007'de cumhurbaşŸkanlığŸı seçimlerine giderken e-muhtırayla yeni fetret çıkarmaya kalktılar. Zannettiler ki AK Parti kadrolarının dizlerinin bağŸı çözülür ve aralarında ihtilaflar çıkar. AK Parti, dağŸ gibi millet de milli iradeyi de demokrasiyi de savundu ve savunmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
-"Onursuzca, haysiyetsizce kurulan paralel tuzakları harekete geçirdiler"
DavutoğŸlu, daha sonra partilerine açılan kapatma davasıyla ülkede yeni bir fetret dönemi yaşŸatmak istendiğŸini ifade ederek, sözlerini şŸöyle sürdürdü:
"Baktılar ki AK Parti hiçbir şŸekilde sarsılmıyor bari kapatalım. Parti kapatma davasında karşŸısında demokrasi mücadelesi verdik. Yetmedi, tam ülke tekrar siyasi istikrarıyla fetret döneminin bütün izlerini sildiğŸi, demokrasi ve güçlü ekonomiyle ayağŸa kalkmışŸken, yani Mayıs 2013'te IMF'ye son borcunu ödemişŸ, ekonomideki fetreti bitirmişŸken, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanını kendi şŸirketlerimizle yapacak güce ulaşŸmışŸken, dünyada yükselen Türkiye'den bahsediyorken, faizler yüzde 5'e inmişŸken, Gezi provokatörlerini sahaya çıkardılar. İstediler ki fetret olsun. Biz kimseye, hiç kimseye pabucu bırakmayız. Hele demokrasiyi, milli kaderini kimseye terk etmeyiz. O da başŸarılı olamayınca, bu sefer 17-25 Aralık kumpasıyla, arkasından da MİT operasyonuyla, onursuzca, haysiyetsizce kurulan paralel tuzakları harekete geçirdiler. Onların karşŸısında da dimdik durduk. 30 Mart'ta, 10 AğŸustos'ta bir kez daha millet dedi ki, 'Ben bu ülkede fetret görmek istemiyorum, demokrasi dışŸı sistem görmek istemiyorum'dedi ve en güçlü desteğŸi 30 Mart'ta AK Parit'ye, 10 AğŸustos'ta CumhurbaşŸkanımıza verdi."
(Sürecek)
 
Kaynak: AA