Yüksek Elektrik Faturalarına Son

Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Öztürk, elektrik faturalardaki kayıp kaçak oranının düşmesine bağlı olarak tüketicinin daha az elektrik faturası ödeyeceğini müjdeledi.

Yüksek Elektrik Faturalarına Son

Düzce Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Öztürk ve Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Tosun, SEDAŞ’la ortak geliştirdikleri kayıp kaçak elektriği azaltmaya yönelik proje ile EPDK’ya sunulan 37 proje arasından birinci seçildi.

EPDK’ya (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) sunulan proje ile SEDAŞ’ın enerji iletim hatlarında yaşanan kayıp kaçakları önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kayıp kaçaklardan dolayı senelik 5 milyon TL zarar oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Ali Öztürk, “SEDAŞ kayıp kaçakları doğru tahmin edemediği için bu zarar meydana geliyor. SEDAŞ ile birlikte oluşturarak EPDK’ya sunduğumuz AR-GE projesi ile kayıp kaçak elektriği doğru ölçümleyerek bu zararın önüne geçeceğiz. Sunulan 37 proje arasından projemiz en uygulanabilir proje seçilerek EPDK’nın onayı ile Resmi Gazete’de yayınlandı” şeklinde konuştu.

İletim hatlarında yaşanan iç dirençten dolayı enerji kaybı yaşandığını belirten Doç. Dr. Öztürk, “Hatların yapısından dolayı enerjinin yüzde 100’ünü transfer edemiyoruz. Bu kaybın yanı sıra kaçak elektrik kullanımından dolayı da kayıp yaşanmaktadır. Tüm bu zarar sonunda tüketiciye fatura olarak yansıyor. Biz projemiz ile kayıp ve kaçağı analiz ederek bunun önüne geçeceğiz. Enerjiyi okumak için sayaçlar ve uzaktan okuma sistemleri kuracağız. Saatlik olarak alacağımız örneklemeler ile doğru enerji tahminlerinde bulunacağız” dedi.

Düzce ilinde kayıp oranının yüzde 16 olduğunun altını çizen Öztürk, projeleri ile bundan sonra kaçak elektrik kullanmanın kesin olarak önüne geçileceğini ifade etti.

Projenin asıl amacının yarın satın alınacak enerjinin bugünden tahmin edilerek enerji zararının önüne geçilmesi olduğunu belirten Öztürk, SEDAŞ AR-GE birimi tarafından bütçelendirilecek proje ile Gebze’den Gerede’ye kadar olan alanda uzaktan okumalı sayaç takılarak örnekleme yöntemi ile ölçüm yapılacağını söyledi.

Elde edilecek verinin matematiksel yöntemler kullanılarak geleceğe yönelik tahminler yapılacağını ifade eden Doç. Dr. Öztürk, neticede faturalardaki kayıp kaçak oranının düşmesine bağlı olarak tüketicinin daha az elektrik faturası ödeyeceğini müjdeledi.
Kaynak: İHA