Sulak Alanlar El Birliği İle Korunmalı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Eskişehir Şube Müdürü Ergün Selvi,
Sulak alanların, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu belirterek, "Sulak alanlarımıza el birliği ile gereken önemin verilmesi ve korunması hususunda gerekli hassasiyet ve titizliğin gösterileceğine inanıyoruz" dedi.
Selvi, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü münasebetiyle yayımladığı mesajında, sulak alanların, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkartma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğu için ekolojik açıdan son derece önemli habitatlar olduğunu belirtti.
Selvi, "Sulak alanlar kuşlar için yuva olmanın yanında bulundukları bölgenin su rejimini ve iklimini dengeleyen, besin maddelerini kullanarak suyu temizleyen balıkçılık, tarım, hayvancılık, saz üretimi ve rekreasyonel kullanımlar açısından yüksek ekonomik değere, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptirler" diye belirtti.
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesi Sakarya Havzası içerisinde yer alan Balıkdamı Sulak Alanı hakkında bilgi veren Selvi, "Balıkdamı Sulama Alanı, ilimizin en önemli sulak alanı olup 33 hektar büyüklüğündedir. Saha 9 tür balık çeşidi, 39 adet yerli ve 97 adet göçmen kuş potansiyeline sahiptir. Alanda ziyaret edeceklerin faydalanabilmesi için 1 adet kuş gözlem evi bulunmaktadır. Yağışların yeterli olmasından, sulak alanda yerli kuş türleri oldukça çok sayıda bulunmaktadır. Kış sonu ve bahar aylarında kuşların sulak alanda su yüzeyinde ve yer yer sazlıkların arasındaki görüntüleri onları rahatsız etmeden görmeye ve kuş seslerini dinleyerek bu kış aylarının stresinden arınmak için uygun bir ortam meydana getirmektedir. İlimizin az bilinen değerlerinden olan Balıkdamı Sulak Alanı Eskişehir kent merkezine 120 kilometre Sivrihisar ilçe merkezine 30 kilometre olup görülmeye değer bir doğa harikasıdır" ifadelerini kullandı.
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü, sulak alanlar konusunda farkındalık oluşturmak ve konuya dikkat çekmek amacıyla Sivrihisar Balıkdamı Sulak Alanında Sivrihisar Kaymakamlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim üyeleri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü olarak alanda kuş gözlemi ve fotoğrafçılığı etkinliği yapılacağını kaydeden Selvi, şöyle devam etti:
"Sulak Alanlarımızın korunması hepimiz için güzel bir hayat kalitesi sağlayacağı, toplumun her kesimi ile gelecek nesillere yaşanabilir bir dünyanın bırakılması düşüncesinden hareketle sulak alanlarımıza el birliği ile gereken önemin verilmesi, korunması hususunda tüm kurum, kuruluş ve mahalli idareler ile sivil toplum örgütleri üzerilerine düşen görevlerin yapılmasında gerekli hassasiyet ve titizliği gösterecekleri inancıyla basınımız ve kamuoyunun bilgisine sunulur."