Demirtaş Açıklaması
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin kalkınmış, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olması için mutlaka bilgi ve teknoloji üretip satması gerektiğini belirterek, “1960 model düşünceleri bir kenara bırakıp, bilgi ve teknoloji üretimine geçmeliyiz, aksi halde kalkınmış bir ülke olmak bizim için hayal olur” dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünya üçüncü bin yıla girdikten sonra her şeyin çok hızlı geliştiğini aynı şekilde ekonominin de hızlı bir değişim içine girdiğini söyledi.
Bu dönemde 12 yıldır kesintisiz büyüyen Türkiye’nin de belirli bir noktaya geldiğini ancak bu noktada orta gelir tuzağı ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Demirtaş, “Orta gelirli bir ülke olarak da yolumuza devam etmek de bir tercih olabilir ama o zaman gençlerimize nasıl iş yaratacağız, nasıl dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacağız” dedi.
Bu nedenlerle nüfusunun büyük kısmı gençlerden oluşan, 77 milyonluk bir ülke olan Türkiye’nin mutlaka bilgi ve teknolojiyi yakalaması ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefine ısrarla yürümesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Çünkü şu anda işsizlik oranımız çift hanelere çıktı. Gençlerimiz arasında oran çok daha yüksek, dört gencimizden birisi işsiz. Onlara umut ve gelecek vermek zorundayız” diye konuştu.
Ar-Ge ve inovasyonun mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş şöyle konuştu:"Biz bu konuda sorumlu bir meslek kuruluşu olarak üzerimize düşen yapmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Sıradışı dijital bir üniversite olan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni kurduk. 8500 donanımlı genç mezun ettik. Her yıl üniversitemizde 7500 genç eğitiyoruz. Onlara girişimcilik aşılıyoruz, projesi olana risk sermayesi ve teknoparkta kuluçka merkezinde yerde veriyoruz. Yine İzmir Ekonomi Üniversite ile birlikte kentimizin büyük bir açığını kapatmak için İzmir Bilimpark’ı kurduk. Bu sene faaliyete geçecek olan İzmir Bilimpark ile projesi, fikri olanlara yer vereceğiz. Sadece bilgi ve teknoloji üretmek yeterli değil onu son ürüne de dönüştürmemiz lazım. İTOB OSB içinde olan İzmir Bilimpak, sanayi ile iç içe olacağı için bu imkan da olacak, yaratılan inovasyon, yapılan ar-genin sonuçları hemen ürüne dönüşecek. Artık 1960 model düşünceleri bir yana bırakıp,bilgi ve teknoloji üretimine geçmemiz lazım. Aksi halde kalkınmış ülke olmak bizim için hayal olur”.