Trafikteki 18 Milyon 767 Bin Aracın 410 Bini Ticari

Trafikteki araç sayısının 19 milyona dayandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçimini taşımacılıkla sağlayan esnafa ucuz yakıt verilmesi gerektiğini söyledi.

Trafikteki 18 Milyon 767 Bin Aracın 410 Bini Ticari

Palandöken, “Bugün piyasada kayıtlı olarak ulaşım ile ilgili çalışan esnaf ve sanatkarımızın en büyük sorunu akaryakıt maliyetidir. Taksici, minibüsçü, kamyoncu, kamyonetçi, servisçi, otobüsçü olarak taşıma ve nakliye işinde 410 bin esnafımız var. Petrol fiyatlarındaki düşüş, yakıt fiyatlarına tam olarak yansımadı. O halde çiftçilere verilen ucuz mazot gibi esnafımız için de ucuz fiyattan ‘Ticari Akaryakıt’ verilmeli. Bunun içinde üzerindeki matbu vergi düşürülmeli. Çünkü şuan ülke genelinde 111 bin 194 minibüsçü, 82 bin 548 Nakliyeci, 79 bin 724 taksici, 55 bin 115 kamyoncu ve kamyonetçi, 52 bin 473 servis aracı ve 28 bin 956 otobüsçü ticari akaryakıt bekliyor” dedi.

“AKARYAKIT FİYATLARI ÜZERİNDEKİ VERGİDE İNDİRİM ŞART”
Dünyada ham petrolün varil fiyatı 115 dolardan 50 doların altına inmesine rağmen, Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının yeterince düşmediğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Akaryakıt fiyatlarının çok fazla ucuzlamamasının nedeni, yüksek vergilerdir. Vergilerde indirim olmadığı sürece Türkiye’de akaryakıt fiyatları fazla aşağı düşmez. 95 oktan benzinde 2,1765 lira, motorinde 1,5945 lira, LPG de ise 1,5780 lira sabit vergi var. Üstüne rafineri alış maliyeti, şirket karı artı yüzde 18 KDV alınmaktadır. Yani verginin de vergisi alınarak toplam vergi 95 oktan benzinin litresinde 2,8065 lira olmaktadır. Petrol düştükçe aslında sabit olan verginin fiyat içindeki oranı da yükseliyor. Fiyat içinde toplam vergi yaklaşık 10 ay içinde yüzde 53’ten yüzde 68’e yükselmiş durumda. Yani fiyatın 2/3’ü vergilerden oluşuyor. Bu durumda vergiler düşmeden akaryakıt fiyatlarındaki düşüş tatminkâr olmayacaktır. Taşıma ve ulaşım sektöründeki esnafımızın ucuz akaryakıt istemesi sonuçta halkımıza yansıyacaktır” diye konuştu.

“ESNAFIN ZARARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”
Palandöken, esnafının zarar görmesine çözüm üretmesini beklediklerini vurgulayarak, “Alınan kararın çok doğru olmakla birlikte maliyetinin kamu hizmeti gören ve şehirlerinde en çok katma değer yaratan kesim olan özel halk otobüslerine yüklenmesi sonucu taşımacı esnafımız maddi ve manevi olarak etkilendiler. Sürecin bir önlem alınmadan devam etmesi pek çok esnafımızın işi bırakmasına işsizliğin artmasına neden olacaktır. Özel Halk otobüslerinin engelli ve şehit yakınlarına kadar pek çok vatandaşımızı zaten ücretsiz taşıyor. 65 yaş ve üstü vatandaşımızın da eklenmesiyle yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın ücretsiz taşınması söz konusudur. Kamuya ait toplu taşım araçlarının masrafları devlet tarafından karşılanırken, özel halk otobüslerimize yüzde 15-20 ekstra yük gelmiştir. Kayıt içi sistemin içinde ne kazandığı belli olan Özel halk otobüslerimiz kazancının büyük bölümünü motorin, vergi, sigorta primi, trafik sigortası, yedek parça gibi masraflara gidiyor. Esnafımıza vergiden yüzde 25 indirim yapılarak -Ticari Akaryakıt- dediğimiz ucuz akaryakıt verebilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA