İşkenceyi Önleme Komitesi Üye Ülkeleri Uyardı

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkenceyi Önleme Komitesi, polis karakollarında ve cezaevlerinde kötü muamele ve işkence şikayetinde bulunanlara daha sonra baskı yapılmaması için üye ülkeleri uyardı.

Bağımsız uzmanlardan oluşan komite, yıllık raporunu bugün kamuoyuna açıkladı.

Bu yıl 25. kuruluş yıl dönümünü kutlayan komitenin raporunda, karakollarda ve cezaevlerinde kötü muamele gördüklerine dair komiteye şikayette bulunanlara yönelik daha sonra yapılan baskı, sindirme ve tehditlere son verilmesi istendi.
Komiteye şikayette bulunanlara "disiplin cezası ve tecrit hücre cezası verilmesi gibi uygulamalara son verilmesi" çağrısında bulunulan raporda, bu uygulamaların en fazla görüldüğü ülkeler arasında Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Moldova, Rusya, İspanya, Makedonya ve İspanya gösterildi.
Raporda, komitenin görüştüğü mahkum ve tutukluların isimlerinin cezaevi yetkilileri tarafından kayda geçirilmesi ile ilgili uygulamalara da son verilmesi çağrısı yapılırken, ilgili ülkelerin bu konuda gerekli yasal düzenlemeyi yapmaları ve bunlara uymayanlara gerekli cezaları vermeleri istendi.
Raporda, üye ülkelere "cezaevlerinde mahkumların şikayetlerinin değerlendirilmesi için etkili bir mekanizma kurmaları ve şikayetlerin gerektiği gibi soruşturulması" tavsiye edildi, ayrıca "şikayette bulunanlara baskı ve tehditte bulunan resmi görevlilere gerekli cezaların verilmesi" istendi.
Üye ülkelerde işkence ve kötü muamele iddialarını gündeme getiren devlet memurlarına yönelik baskı ve sindirme eylemlerine son verilmesi istenen raporda, bu kişilerin özellikle devlet tarafından korunması çağrısı yapıldı.
Reşit olmayan çocukların polis karakollarında gözaltı sırasında ve cezaevlerindeki koşulları ile ilgili ayrıntılı tavsiyelere de yer verilirken, küçük yaştakilerin hiçbir şekilde avukat olmadan sorgulanmamaları gerektiği vurgulandı.
Yine reşit olmayanların gözaltı süresinin kesinlikle 24 saati geçmemesi gerektiği uyarısı yapılan raporda, çocuk ıslahevlerinde intiharın engellenmesi için özel önlemlerin alınması talep edildi.
Raporda, "reşit olmayan suçlular için tecrit hücrenin en son başvurulacak disiplin cezası olması gerektiği" vurgulandı ve "bu sürenin de oldukça kısa tutulması" istendi.
Bağımsız uzmanlardan oluşan komite, üye ülkelerdeki cezaevleri, karakol ve akıl hastanelerini haber vermeden ve yetkililerden izin almadan teftiş etme hakkına sahip. Komite, hazırladığı raporları gereğinin yapılması için Avrupa Konseyi'nin karar organı olan Bakanlar Komitesi'ne sunuyor.
Kaynak: AA