Fransız Nükleer Derneği İle Türkiye Nükleer Mühendisler Derneği Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Fransız Nükleer Derneği ile Türkiye Nükleer Mühendisler Derneği arasında işbirliği anlaşması imzalandı.


Fransız Nükleer Derneği Başkan Yardımcısı Christophe Behar ile Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Niyazi Sökmen anlaşmayı imzaladılar. İmza törenine Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili de katıldı.

Bili törende yaptığı konuşmada, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile Atom Enerjisi Komiserliği arasında ilk anlaşmanın 30 yıl önce, 1999 yılında imzalandığını belirtti.

Fransa'nın Türkiye'nin ikinci nükleer santralinin yapılmasını taahhüt ettiğini belirten Bili, projenin zamanında tamamlanacağına inancının tam olduğunu aktardı.

Behar, iddialı projenin Fransız ve Türk mühendislerin ortak donanım ve bilgileriyle sürecin üstesinden geleceklerine inandığını belirterek, Türkiye’nin Fransız Japon mühendisliğine güvenmesinden dolayı mutluluğun belirtti.

Behar, nükleer enerjinin Fransa’da en üst seviyede ele alınan bir konu olduğunu kaydederek, nükleer enerjinin Fransa’nın enerji üretiminin yüzde 50’sini oluşturacağını ifade etti.

Sökmen, derneklerinin 1992 yılında kurulduğunu söyleyerek, 180 nükleer mühendisinin üye olduğu bir dernek olduğunu hatırlattı.
Kaynak: İHA