Dünyayı Değiştirmek Çocuklarımızın Elinde
Eğitimin dünyadaki hızlı değişime nasıl ayak uydurması gerektiğinin tartışıldığı ’Eğitimle Dünyayı Değiştirmek Elinizde’ konferansların ilki 17 Ocak Cumartesi günü Bahçeşehir Koleji Çamlıca Kampüsünde gerçekleşti.
Bahçeşehir Üniversitesi tarafından desteklenen ve Bahçeşehir Koleji tarafından düzenlenen ‘Eğitimle Dünyayı Değiştirmek Elinizde’ adlı konferansta hazır bulunan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Şirin, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran, Bahçeşehir Koleji Dijital Eğitim ve IT Direktörü Burak Gençay, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gürgen, Bahçeşehir Koleji Yabancı Diller Direktörü İpek Bulduk Cooley, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Shine Edizher, Bahçeşehir Koleji Yabancı Dillere ve Çift Dilli Eğitim Koordinatörü Gamze Unay, Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Üstündağ Budak, Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Karaırmak, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tunç Bozbura, Fen Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Beşkese eğitimdeki değişimi farklı açılardan ele alan ve çocuklarımızın geleceğin dünyasına nasıl hazırlanmaları gerektiği hakkındaki görüşlerini içeren sunumlarını yaptılar. Etkileşimli bir ortamda gerçekleşen konferansa katılan veliler ve öğretmenler, her oturum sonundaki soru cevap bölümlerinde deneyimlerini farklı konularda uzmanlaşmış akademisyenlerle paylaşma, bu konularda onlara danışma ve onlarla fikir alışverişinde bulunma fırsatı buldu.
“EĞİTİMLE DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİRİZ”
Bahçeşehir Koleji’nin ‘Daha iyi bir dünya için daha iyi bir eğitim’ hedefi doğrultusunda eğitimdeki değişimi tartışmaya açtığı konferansta açılış konuşmasını yapan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, sözlerine değişimin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek başladı ve şöyle devam etti: ‘Değişimin öncüsü akıl olursa, değişimin öncüsü bilim olursa bu değişim iyiye doğru bir değişim olur. Bilimin merkezi ise üniversitelerdir. Değişimde üniversiteler lokomotif işlevi görmelidir.’
Çağdaş eğitimin hem dünyanın sorunlarına çare bulması hem de toplumun refah seviyesini yükseltecek bireyler yetiştirmesi gerektiğini söyleyen Yücel ‘Gelecek çocuklarımızın elindedir. Onlara iyi bir eğitim vermeli 21. yüzyılın becerilerini onlara kazandırmalıyız. Çocuklarımızın en az bir yabancı dili ve teknolojiyi çok iyi kullanmaları gerekiyor. Bu konuda eğitimcilerimize de çok iş düşüyor ve onların da iyi bir eğitim alması gerekiyor” dedi.
“BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAK İÇİN EMPATİ ŞART”
Öğrencilerin gelecek dünyada barış içinde yaşamaları için onlara empati kurmayı ve birlikte yaşama kültürünü öğretmek zorunda olduklarını belirten Enver Yücel, “Çocuklarımıza birlikte yaşamayı öğretirsek gelecekte, dünyada arkadaşlarıyla birlikte daha güzel işler yaparlar. Bu eğitimi çocuklarımıza okul öncesinden başlayarak vermek istiyoruz. Ayrıca, gelecekte dünyada yoksulluğu azaltmak için, yoksulluk çeken yerlere de refah götürebilmek için girişimci ruhla liderlik özellikleriyle donanmış bireyler yetiştirmek istiyoruz.’ diye konuştu.
“EZBERCİ EĞİTİMİ YIKMALIYIZ”
Sınavların eğitimin odak noktası haline gelmemesi gerektiğini ancak iyi bir eğitimin sınavsız mümkün olamayacağını söyleyen Yücel sözlerine şöyle devam etti: “Verdiğiniz eğitimin öğrenciye ne kadar ulaştığını mutlaka ölçmelisiniz bu yüzden sınavların yapılması gereklidir. Ancak değişen dünyada bilgiye ulaşmanın yolları değişmiştir. Bilgiyi hafızamızda tutmamıza gerek yok artık. Onun yerine bilgiyi yorumlamayı, analiz etmeyi öğretmeliyiz çocuklarımıza. Verdiğimiz eğitim ezbere değil yorumlamaya, analiz etmeye, üretime, barışa, sevgiye ve hoşgörüye dayalı bir eğitim olmalıdır. Öğrencilerimizin düşünce üretme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmemiz gerekiyor. Sınavlarda başarılı olsunlar elbette, ama asıl önemli olan bu becerileri kazanmalarıdır.”