Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Dayanışma Yemeğinde Buluştu
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Eskişehir Şubesi, Şoförler Odası'nın Kırmızı Salonunda “Dayanışma Yemeği” düzenledi.
YKKED Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven, dayanışma yemeğinin açılış konuşmasında yaptığı açıklamada, köy enstitülerinin dayanışma çerçevesinde olduğunu, bu etkinlikleri yeni yılda devam ettireceklerini belirtti.
Türkseven konuşmasında; “Köy Enstitüleri akıl ve bilimin rehberliğinde yürümektir. Köy Enstitüleri, dayanışma demektir. Köy Enstitüleri üretime sevgiyle yürümek demektir. Bizler Köy Enstitülerinin düşünsel akrabalarıyla yan yana gelerek kurduğumuz derneğimizin dayanışma yemeğinde, bizleri yalnız bırakmayan siz sevgili gönül dostlarımıza canı gönülden teşekkür ederiz. Etkinliklerimiz yeni yılda da devam edecek ve aydınlanma ışığı hiç sönmeyecek” dedi.
Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay da yaptığı konuşmada, Köy Enstitülerinin eğitime de büyük katkısı olduğuna değindi. “Köy Enstitüleri toplumsal bir kalkınma projesidir” diyen Günay; “Köy Enstitüleri, eğitimde bir çığır açtı. Vatan sevgisi, insan sevgisi, bilim sevgisiyle yetişen öğretmenlerimiz, Anadolu halkının umudu oldu. Kasabalısı, köylüsü onlar sayesinde öğretmen yüzü gördü” şeklinde konuştu.
YAPILACAK OLAN 10 PARKA ÖĞRETMENLERİN İSİMLERİ VERİLECEK
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise etkinlikte yaptığı konuşmada, Odunpazarı Bölgesine yapılacak olan parklara, Çifteler Köy Enstitüsü’nde yetişen öğretmenlerin isimlerinin verileceğini belirtti.
“Köy enstitüleri bu aydınlık yürüyüşün çok önemli kilometre taşıdır” diyen Başkan Kurt konuşmasında; “Köy Enstitüleri, biz varız, biz yaparız, biz üretiriz, biz başarırız diyen bir öz güven destanıdır. Anadolu topraklarında insana dair umutların, üretimin, direnişin öyküsüdür. Eskişehir Odunpazarı bölgesindeki semtlerde yapacağımız on parka, Çifteler Köy Enstitüsünden yetişen öğretmenlerimizin ismini vereceğiz. Bize aydınlanmanın öncüsü olan öğretmenlerimize vefamızı bu şekilde yerine getirmiş olalım” ifadelerine yer verdi.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü, Köy Enstitülerinin önemini vurgulayan konuşma yaptı. Köy Enstitüsünün ekmeğini yiyen, suyunu içen, o engin pınardan beslenen öğretmenlerden Muharrem Kubat, okuduğu “Çifteler Köy Enstitüsü” şiiri ile büyük ilgi gördü. Ses ve saz sanatçılarının yanı sıra, zeybek oynayan öğretmenler ekibi, halk oyunları ekipleri ve sahne alan ses sanatçısı Ali Rıza Saltık, dinleyenlere zevkli dakikalar yaşattı. Programın sonunda, Eskişehir Köy Enstitüleri Derneğine katkıda bulunanlara törenle plaket takdim edildi.
Dayanışma yemeğine, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, eski kuşak ve yeni kuşak eğitimciler ile eğitime gönül veren çok kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Müzik eşliğinde düzenlenen yemekte nezih bir ortam yaşandı.