İsipab 10. Konferansı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İslam dünyasının Filistin davasına gereken desteği vermeye devam edeceğinden şüphesi olmadığını ifade ederek, "Müslümanlara karşı önyargı, tahammülsüzlük, ayrımcılıkla en yoğun şekilde karşılaşarak, baskı ve zulüm altında din ve kimliklerini muhafaza eden bu kardeşlerimize yönelik ilgi ve desteğimizi hassasiyetle muhafaza etmemiz gerekiyor" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı kapsamına düzenlenen 33. İcra Komitesi Toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Çiçek, Gazze'ye yönelik yardım ve yeniden imar faaliyetleri başta olmak üzere İslam dünyasının Filistinlilere ve Filistin davasına gereken desteği vermeye devam edeceğinden şüphesi olmadığını söyledi.

İslam alemindeki en önemli konuların başında, dünyanın değişik yerindeki Müslüman azınlıklar ile toplulukların geldiğini belirten Çiçek, şunları kaydetti:
"Müslümanlara karşı önyargı, tahammülsüzlük, ayrımcılıkla en yoğun şekilde karşılaşarak, baskı ve zulüm altında din ve kimliklerini muhafaza eden bu kardeşlerimize yönelik ilgi ve desteğimizi hassasiyetle muhafaza etmemiz gerekiyor. Birçok İslam ülkesinde, çevrenin korunması, afet ve acil durumlara mukabele, yoksullukla mücadele, anne ve çocuk sağlığı ile insan hakları alanlarında katedilecek mesafe var. Teşkilatımıza hakim olan dayanışma anlayışı çerçevesinde bu konularda, üye ülkelere yönelik somut yardım ve işbirliğimizin arttırılarak sürdürülmesi önem kazanmaktadır."
Cemil Çiçek, İslam ülkelerinin ekonomik ve ticari konularda işbirliğini ilerletmesi, tarifelerin düşürülmesi, tercihli ticaretin yaygınlaştırılması gerektiğini anlatarak, "Teknik ve ulaşım engellerinin kaldırılarak, karşılıkla ticaretin yaygınlaştırılması, İslam ülkeleri içinde finansman ve yatırımlara öncelik verilmesi, ülkeler arasında kalkınma yardımlarının daha da arttırılması, ayrıca, bilim, teknoloji, araştırma ve geliştirme alanlarında ortak projeler yapılması gerekiyor" diye konuştu.

- "Nijerya'nın üyeliği karara bağlanacak"
İcra komitesinin, İSİPAB Tüzüğü uyarınca önemli işlevlere sahip olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:
"Bu bağlamda, sayın genel sekreterin sunduğu rapor ışığında, İSİPAB'ın kabul ettiği kararların uygulanmasının izlenmesi önem taşımaktadır. Afrika'daki en büyük İslam ülkesi olan ve 1986'dan bu yana İİT'nin üyesi olan Nijerya'nın, İSİPAB'a üyeliği bu toplantımızda karara bağlanacaktır. Diğer önemli konumuz, İİT Genel Sekreterliği ile İSİPAB Genel Sekreterliği arasında 17 Haziran 2014'te imzalanan 'İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtıra'sının onaylanmasıdır."
İSİPAB'ın 2000'den bu yana İİT'de gözlemci üye olarak bulunduğunu anlatan Çiçek, iki kurumun arasında doğal ve zorunlu bir tamamlayıcılık, köken ve gaye birliğinin bulunduğunu aktardı.
- Bundan sonraki dönemde yapılacak çalışmalar
İİT'nin, ağırlıkla icra kanadının temsil edildiği bir uluslararası kuruluş olduğunu aktaran Çiçek, "İSİPAB'ın ise İİT ailesinin parlamento kanadını oluşturduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ortak ilgi alanlarında koordinasyon ve danışma, kararlar ve yayınlar hakkında bilgi ve belge değişimi, müşterek konferanslar, seminerler ve ortak faaliyetler düzenlenmesi gibi yararlı ve gerekli işbirliği faaliyetlerinin düzenleyen Mutabakat Muhtırası'nın onaylanmasının yerinde olacağı açıktır. 9-11 Aralık'ta Konakri'de düzenlenen İİT 40. Dışişleri Bakanları Konseyi, söz konusu muhtırayı onaylamış bulunmaktadır" bilgilerini verdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, icra komitesinin önünde, çeşitli komitelerin gündemlerinin hazırlanmasının da bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bu bağlamda, '5. Filistin Daimi Komitesi', '3. Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Daimi Uzmanlık Komitesi', '3. Ekonomik İşler ve Çevre Uzmanlık Daimi Uzmanlık Komitesi', '3. İnsan Hakları, Kadın ve Aile İşleri Daimi Uzmanlık Komitesi' ve "4. Müslüman Kadın Parlamenterler Konferansı' gündemlerinin komitemizce hazırlanması gerekmektedir. Keza, 'Genel Komite 17. Toplantısı'nın ve '10. Konferans' gündemlerinin de hazırlanması görevi komitemize düşmektedir. Hazırlanacak gündem maddeleri tartışmalarımızı ve kararlarımızın şekillendirecek ve yön verecektir. Her bir gündem altında teşkilatımızın işbirliği ve ortak tutumu açısından önemli kararların kabul edileceğine inanmaktayım."
Bundan sonraki dönemde kendilerini yoğun ve önemli çalışmaların beklediğini anlatan Çiçek, "Tüm heyetlerin kuruluşumuzun ortak felsefesini oluşturan işbirliği ve dayanışma içinde bu çalışmaları yürüteceğine eminim" ifadelerini kullandı.
(Bitti)
Kaynak: AA