Bmgk'ya Tekrar Sunulması Planlanan Filistin Tasarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından geri çekilmesini öngören tasarının yeniden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulmasının "yapıcı" olacağını düşünmediklerini söyledi.

Harf, günlük basın brifinginde, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından geri çekilmesini ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören karar tasarısının tekrar BMGK'ya sunulmak istenmesine ilişkin soruları da yanıtladı.
Tasarının yeniden sunulmak istenmesine yönelik haberleri takip ettiklerini ifade eden Harf, "BM'deki varsayım niteliğindeki şeylere girmeyeceğim. Şu anda diğer bir Güvenlik Konseyi tasarısının yapıcı olacağını düşünmediğimizi söyleyebilirim. İleride izlenecek yol noktasında ortaklarımızla açıkça yoğun temas halindeyiz. Ancak (yeni tasarı) bunun şu noktada yapıcı olacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıyı, BM Güvenlik Konseyi'ne yeniden sunmayı düşündüklerini ve bu çerçevede Ürdün ile görüşmeler yaptıklarını bildirmişti.
BM Güvenlik Konseyi'nde 30 Aralık 2014'te yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın evet oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı.

Kaynak: AA