Sağlık Sen’den Vardiya ve Taşeronlaşmaya Tepki

Sağlık-Sen Manisa Şubesi Başkanı Mustafa İrğat, son günlerde 112 Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmeti'ni (ASH) ilgilendiren gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirtti.

Sağlık Sen’den Vardiya ve Taşeronlaşmaya Tepki

Sağlık Bakanlığı’nın, 4 bin taşeron ambulans şoförü istihdamı başta olmak üzere, 112’lerdeki çalışma sistemini de 24/72 nöbet usulünden, 12/48 vardiya sistemine geçişini öngören bu değişikliklerine karşı olduklarını ve mücadele ettiklerini kaydeden İrğat, “Sendika ilkelerimiz ve prensiplerimiz gereği de, insani değerler açısından sağlıkta taşeronlaşmaya karşıyız ve kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

112 ASH’ne taşeron şoför alımlarının ciddi sıkıntılar doğuracağını dile getiren İrğat, şöyle konuştu: “Devlette kadrolu olan ATT- Paramediklerle, taşeron yolla istihdam edilen ATT- Paramedikler arasında aynı işe farklı ücret ödenmesinden dolayı huzursuzluk, tartışmalar ve motivasyon kayıpları yaşanacak ve bu süreç bir benzerini 657 ve 4924 devlet memurları arasında yaşadığımız ve yüksek ücret alan personelin hak kaybıyla sonuçlanan bir sonu yaşama riskini de beraberinde getirecektir. Emeği daha ucuza mal eden bu sistem, özelleşmenin bir ön adımı olarak karşımıza çıkacaktır. Sisteme bu yolla düz şoför almak ise başlı başına büyük bir sorun haline gelecektir. Resusitasyon, ileri yaşam desteği, çoklu travma yönetimi gibi hastanelerde tüm personelin işini gücünü bırakarak yönettiği acil vakaları sahada çok daha zor şartlar ve büyük bir fedakarlık ortaya koyarak yönetmeye çalışan 3 kişilik sağlık ekibi bir profesyonelini daha kaybedecek ve bir çok vaka yetersiz ve çaresiz hale gelecektir. Bu da sağlıkta hasta memnuniyetini ve hizmet kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca, düşük maaşla çalışan bu kişiler geçim standartlarını yükseltmek için nöbet aralarında ek iş yapacak ve nöbetlere yorgun ve uykusuz gelecektir. Bu da düşünüldüğü gibi ambulans kazalarını azaltmayacak aksine daha da artmasına sebep olabilecektir.”
Gündemi oluşturan bir diğer konunun vardiya sistemi olduğuna dikkat çeken İrğat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sisteme geçişle birlikte çalışanlarımız uygulamadan doğacak birçok sorunla karşı karşıya kalacaktır. 112 ASH’nin bir kamu hastanesi içinde icra edilmediğini tekrar yetkililere hatırlatmak isteriz. 112 istasyonları tüm ülke sathında, illerin coğrafi sınırları içinde ihtiyaç duyulan her ücra noktada, çok çeşitli bölgelerde, belirli bir standardı ve güvenliği olmayan çeşitli binalarda konuşlanmaktadır."
Sistemdeki personelin yüzde 70’ini güvenlik açısından ülkemizde daha ciddi risk altında olan bayan personelin oluşturduğunu anlatan İrğat, şunları söyledi:
"Büyük metropollerde bile, günün akşam saatlerinde bir çok noktada, güvenlik riskli, ulaşım ise imkansız hale gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında ve ülkemizin diğer gelişmemiş illeri de düşünüldüğünde, il merkezlerinde bile ulaşım ve güvenlik sorunu oluşacağı aşikardır ve bu en önemli sorunlardan biridir. Bir diğer önemli sorun; şehir merkezinde, acil vakalarda 45 dakika, hastane arası nakillerde 1,5-2 saati bulan, periferde ise ortalama 3 ila 5 saat arasında zaman alan vaka sürelerinin mesai sonrasına sarkması söz konusu olacaktır. Çok uzun zamanlara yayılan görevlendirmeler de göz önüne alındığında nöbet sisteminde uzun aralardan dolayı tolere edilebilen bu uzamalar çalışanların dinlenme sürelerinde kayıplara ve bazen de yine ulaşım sorunlarına sebep olacaktır. Buna bağlı olarak çalışanlar mesai bitimine yakın haklı olarak vaka almak istemeyecek ve KKM ile istasyonlar arasında personel barışını ve motivasyonu bozan sorunlar oluşacaktır. Uygulamadan doğacak bu sorunları öngörmeden ve çözüm önerileri üretmeden, gerekli altyapıyı oluşturmadan, ani kararlarla asla bu sisteme geçilmemeli ve süreç yine sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde yönetilmelidir.”
Kaynak: İHA