Trakya’nın Cadılar Bayramı Bocuk, Coşkuyla Kutlandı
Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Ortaçağ’dan kalma bir gelenek olan ve Trakya’nın Cadılar Bayramı olarak bilinen Bocuk Gecesi ilginç görüntülere sahne oldu.
Keşan Belediyesi, Çamlıca Köyü Muhtarlığı, Trakya Üniversitesi, Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği, Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği (KORUDER) işbirliğinde bu yıl 11’ncisi gerçekleştirilen Bocuk Gecesi, Çamlıca Kültür Evi önünde düzenlendi.
Keşan ve Keşan dışından gelen yüzlerce genç ile çeşitli yaşlarda kişi, yüzlerini boyayarak ve çeşitli maskeler takarak doyasıya eğlendi.
“BALKANLAR'DAN GELEN BİR GELENEK”
Bocuk Gecesi ile ilgili konuşan Çamlıca Köyü Muhtarı Arif Büyükyatıkçı, bu yıl 11’ncisini düzenlediklerini belirterek, gecenin geleneksel hale geldiğini söyledi.
Büyükyatıkçı; bu geleneğin Balkanlardan geldiğini belirterek "Küçüklüğümüzde, nenelerimiz, dedelerimiz kışın en soğuk gecesi Kabak tatlısı pişirir. Bu kabak tatlısını yemezsek Bocuk’un üzerimize bineceğini söyleyerek bizleri korkuturlardı. Bizler bu geleneği araştırarak, geliştirerek, 11. kez yapıyoruz” dedi.
GELECEK YILLARA TAŞIYACAĞIZ
Geleneği gelecek yıllara da sürdürmek istediklerini söyleyen Arif Büyükyatıkçı; “Bundan sonra geri dönüş olmaz. Elimizden geleni yapacağız. Çamlıca denince Bocuk akla gelecek. Zaten internette de Çamlıca denince Bocuk Gecesi ön plana geliyor. Biz de gençlerimizle, derneklerimizle bu geleneği sürdüreceğiz” diye konuştu.
ÇANAKKALE’DEN KATILDILAR
Çanakkale’den gelen MAYDOS Yürüyüş grubu üyeleri de etkinliği çok beğendiklerini belirterek “Keşan’da faaliyet gösteren SARDOS kulübü bizleri bu geceye davet etti. Mükemmel bir etkinlik, mükemmel bir eğlence. Burada olmaktan çok keyif aldık. Önümüzdeki yıllarda da bu etkinliğe kesinlikle katılacağız. Program akışına göre köy içerisinde yürüyüp evlerdeki insanları korkutacakmışız. Bu çok daha bir çılgınlık. Gerçekten mükemmel bir şey” dedi.
TRAKYA’NIN CADILAR BAYRAMI
Keşan’da bulunan Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu öğrencileri de etkinliğe 2. kez katıldıklarını belirterek; “Trakya’nın Cadılar Bayramı eğlencesindeyiz. Gayet yoğun bir ilgi var. Bizler de üniversite öğrencisiyiz. Gece burada insanları korkutmaya çıkıyoruz. Bunun dışında kabak tatlısı ve lokma ikramları var. Gayet eğlenceli ve güzel geçiyor bizim için. Burada gerçekten çok güzel bir eğlence oluyor” diye konuştu.
KÖYLÜLERİ KORKUTTULAR
Geceye katılan gençler, Çamlıca Kültür Evi önünde düzenlenen partinin ardından ellerinde meşalelerle köyün içerisinde yürüyüş yaptı.
Yüzleri boyalı ve beyazlar giyinmiş gençler bazı evlerin camlarını çalarak evdekileri korkutmak istedi. Bazı evlerde ise ev sahiplerini korkutmak isteyen gençlerin önüne köpekler çıktı. Köyde yapılan turun ardından gençler, Kültür Evinin bahçesinde toplanarak, burada yanan variller etrafında gecenin anlamı nedeniyle birbirlerine korkutucu masallar anlattı. Gece neşe içerisinde sona erdi.
BOCUK GECESİ NEDİR
Bocuk Gecesi, Ortaçağ’dan kalma bir gelenek. Balkanlar’daki Hıristiyanların ’Bojic’ adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. İnanışa göre, ’Bocuk’ verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını ’Bocuk geliyor’ diye korkutur. Gece Bocuk diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi kışın en sert gecesinin simgesidir. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabahleyin su üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.