Safranbolu’da Festival Zamanı

Bu yıl 15. si düzenlenecek olan ve her geçen yıl katılımın ve ilginin arttığı Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali programı Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy tarafından açıklandı.

Safranbolu’da Festival Zamanı

Festival Komitesi ve Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, düzenlediği basın toplantısında, bu yıl "ustaya saygı" alt temasının işleneceği festivalin hazırlıklarının tamamlandığını ve programının belirlendiğini söyleyerek, “2013 yılında gerçekleştirdiğimiz festivalimizin hemen ardından bu yılın festivalinin hazırlıklarına başladık. Yoğun ve titiz bir çalışmanın ardından 2014 yılı festivali hazırlıklarını tamamladık. Bilindiği üzere festivalimizin ana teması Kültürel Mirası ve Korumacılıktır. Bununla birlikte birde alt tema belirliyoruz. Bu yıl ki alt temamızı “ Ustaya Saygı “ olarak belirledik” dedi.

Safranbolu’nun her daldaki ustaların bir ustalık ürünü olduğunu dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy,“Binaların yapılmasından, binaların içerisindeki yaşamın düzenlenmesine kadar, zanaatkârların, sanatkarların bir el emeği olduğunu ifade ederken, bu nedenle bu yıl tüm ustalarımızı hep beraber, bütün meslek dallarında, bütün zanaat dallarında olan ustalarımız anmayı arzu ettik. Esnaf odaları, ticaret odaları gibi kurumların geçmişteki organizasyon noktası arastalardı. Safranbolu’da da, Demirciler Arastası, Yemeniciler Arastası ve Bakırcılar Arastası gibi değişik meslek guruplarının bulunduğu çalışan iş yerleri mevcuttur. Bu noktada bu meslek guruplarının hala yaşadığını, bu meslek guruplarının ustalarının mesleklerine devam ettikleri festivalimizin ana temalarından birisi olacaktır. Yine bu ustalarımızın iş yerlerini festivalimiz süresince kamuoyunun bilgisine ve ilgisine sunacağız. Bunu yalnızca festival vurgusu olarak ele almanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü bu zanaat dalları Safranbolu’muzda her gün devam etmekte. Bununla ilgili bir başka çalışmamızda, ustalarımız kendi meslek alanları ile ilgili bilgiler verecek ve mesleklerinin yaşaması noktasında alınması gereken tedbirlerin neler olduğu tartışılacak” dedi.

15.’ si düzenlenecek olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali profesyonel ve amatör dalda 21 filmin ön elemeyi geçtiğini, ön elemeden geçen eserlerin 18 Eylül 2014 tarihinde jüri üyeleri tarafından yapılacak eleme sonucunda 1,2, ve 3. İle Süha Arın Özel Ödülünün sahiplerini bulacağını söyleyen Başkan Aksoy, “ Yine festival kapsamında gerçekleştirilen fotoğraf yarışmasıda sonuçlandı. Dereceye giren isimler ise, 1.Melih Sular (Kocaeli), 2. Orhan Tanhan (Mardin), 3. Ahmet Fatih Sönmez (Van) ve Jüri özel ödülüde Zeliha Begöz (İzmir) olarak belirlenmiştir. Fotoğraf yarışmasında 28 eser ise sergilenmeye layık görülmüştür. Festivalin her yıl katılım sayısında artış gösteriyor. Bu yıl festivalsimize 43 profesyonel 40 amatör olmak üzere 83 belgesel film katılırken, 131 Fotoğraf sanatçısı 566 eser ile başvuru yapmıştır. Bu rakamlar gerçekten bizler için gurur verici bir tablodur. Artık festivalimiz ülkemizin belgesel film oscarı olarak tanımlanmakta” ifadesinde bulundu.
Kaynak: İHA