Anayasa Mahkemesinin, Askeri Hakimler Kanunu İle İlgili Kararı

Anayasa Mahkemesinin, "kendi hesabına hukuk fakültesini bitiren ve askerlik hizmetini yapanların" da askeri hakim ve savcılığa başvurabilmelerine imkan tanıyan iptal kararının gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yüksek Mahkeme, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanununun, askeri hakim ve askeri savcı ihtiyacının hangi kaynaklardan sağlanacağına ilişkin 2. maddesinin 1. fıkrasındaki "ve henüz askerliğini yapmamış" ibaresinin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar vermişti. İptal edilen kısım, kendi hesabına hukuk fakültesini bitiren kadın ve erkek Türk vatandaşlarının da askeri hakim olabilmesine imkan tanınıyor, ancak iptal edilen ibareyle erkekler yönünden bu hak, "askerliğini yapmamış olmak" şartına bağlanıyordu.
İptal gerekçesinde, Anayasanın kamu hizmetine girme hakkını düzenleyen 70| maddesinin ilk fıkrasında, "Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir", ikinci fıkrasında ise hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemeyeceği belirtilen kararda, önceden zorunlu askerlik hizmetini yapmış olmanın, askeri hakimlik görevinin gerektirdiği hangi niteliklere uyumlu olamayacağının anlaşılamadığı kaydedildi.
Kararda, "Esasen, askeri hakimlik mesleğinin gerektirdiği özellikler, adaylık döneminde verilecek eğitimlerle kazandırılabilmekte ve bu dönemde adayın askeri hakimlik hizmetinin gerektirdiği donanım ve niteliklere sahip olması temin edilebilmektedir. Kişinin önceden zorunlu askerlik hizmetini yapmış olması, askeri hakimlik görevinin gerektirdiği tarafsızlık ve diğer niteliklere sahip olamayacağının karinesi olarak da görülemez" gerekçesine yer verildi.

Kararda yer verilen bilgilere göre, Ankara İl Jandarma Komutanlığında uzman sivil memur olarak görev yapan bir kişinin, 2011'deki askeri hakim alım sınavına katılmak amacıyla yaptığı başvuru, askerliğini yaptığı gerekçesiyle reddedildi. Bu kişinin, ret işleminin iptali için açtığı davayı gören Ankara 5. İdare Mahkemesi, ret kararına dayanak gösterilen 357 sayılı kanunun 2. maddesinin ilgili fıkrasının Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Kaynak: AA