Gevaş Belediyesi’nden ‘barış ve Kardeşlik’ Sofrası

Van’ın Gevaş Belediyesi tarafından beşinci Ermeni ayinine katılanlara ‘Barış ve Kardeşlik Sofrası’ adı altında öğle yemeği verildi.


Gevaş ilçe merkezindeki Belediye Çay Bahçesi’nde verilen yemeğe Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başpiskopos Aram Ateşyan'ın, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, New York Patriği Başpiskopos Khajag Barsamyan ve Adana Konsolosu John L. Espinoza ile Müslüman ve Ermeni din adamları katıldı.

Yemekte konuşan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, katılımcılara Türkçe, Kürtçe ve İngilizce ‘hoş geldiniz’ dedi.

Hakan, “Bugün bizim için çok önemli bir gün, yeni Türkiyemiz için de önemli bir gün. Bu insanların ataları binlerce yıl beraber, gönül gönüle, omuz omuza, kardeşçe, dostça büyük bir medeniyetin tohumlarını attılar, büyük bir medeniyet oluşturdular. Bu gün Gevaş bölgesine, Van’a baktığımızda, o büyük medeniyetin parçalarını görmek mümkün. Tarihimizde mutlaka içimizi acıtan olaylar da olmuştur. Fakat bizim geçmişimizi, o acılarımızı, o süre içerisinde değiştirme imkanımız yoktu. Buna mukabil el birliğiyle bize ait olan en kutsal şey olan sevgiyle kardeşlik duygusuyla ortak bir gelecek tesis etmek gibi bir imkanımız var. Bugün ümit ediyorum ki buradaki birlikteliğimiz, bize yakışan medeniyetimize yakışan, o ortak birlikteliğin, o bir arada yaşama arzusunun bir adımı olacaktır. Bugünden sonra ümit ediyorum bu yemeğimizde geleneksel hale gelecek” dedi.

Yemeğe katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos ise, hayatında ilk defa Van’a geldiğini belirterek, “Hayatımda ilk defa buraya geliyorum. Dün akşamdan beri bu topraklarda kaç medeniyet, kaç din geçtiğini düşüyorum. Bugün bize nasip oldu, bu güzel atmosferin içerisinde bir birimize o kadar yakın, samimi bir şekilde dua ettik. Barış ve kardeşlik için dua ettik. Van ve yöresinden kimler geldi, kimler geçti. Yanılmıyorsam böyle bir şarkı var. Bugün Müslümanlar, Ermeniler, Rumlar olarak kim varsa bu manastırlarda, bu kiliselerde dua ettik. Bizim için, memleketimizin ve dünyanın barışı için yüce Allah’a dua ettik. Din adamları olarak bu istikamette her gün dua ediyoruz. Burada hazır bulunanların hepsinin duası, temennisi eminim ki aynıdır. Karşılaştığımız dostluğu, misafirperverliği unutmayacağız” diye konuştu.

Gevaş Belediyesi tarafından ikram edilen yöresel yemeğinin ardından davetliler il merkezine geçtiler.
Kaynak: İHA