Almanya'nın Ortadoğu Ülkelerine Silah Satışları

Almanya'da koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Stegner, otoriter rejimlere, kriz bölgelerine ve İsrail'e silah satışının durdurulmasını istedi.

Stegner, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya'nın Suudi Arabistan, Katar ve İsrail'e silah satmasına karşı çıktı.
Almanya'nın İsrail'in güvenliği konusunda büyük bir sorumluluk taşıdığına kendisinin de inandığını ancak silah satışına karşı çıktığını bildiren Stegner, "Ortadoğu'ya silah göndermenin sorunlarını çözümüne katkı sağladığını düşünmüyorum" ifadesini kullandı. Stegner, "Almanya kriz bölgelerine ve diktatörlere hiçbir silah göndermemeli" değerlendirmesini yaptı.
Koalisyon hükümetinin diğer ortağı, Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokratların (CDU) kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ise Almanya'nın İsrail'in güvenliğine destek olması gerektiğini savundu.
CSU'nun güvenlik politikaları sözcüsü Florian Hahn, "İsrail bizim için dost bir ülkedir ve Ortadoğu'da demokrasinin feneridir. Tarihimizden dolayı İsrail'e özel ilgi göstermemiz gerekiyor" yorumunu yaptı.
Hahn, İsrail'in Almanya için taşıdığı özel önemden dolayı, silah satışı ve sevkiyatı söz konusu olduğunda İsrail'in diğer Ortadoğu ülkelerine göre farklı değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
-Muhalefet İsrail'e silah sevkiyatına karşı-
Almanya'da muhalefette olan Sol Parti, temmuz ayında Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'e mektup yazarak İsrail'in Gazze'yi hedef alan son saldırılarının ardından Almanya'nın bu ülkeye tüm silah sevkiyatını durdurmasını talep etti.
İsrail'in saldırılarında çok sayıda Filistinli'nin hayatını kaybettiğine dikkat çekilen mektupta, "Ortadoğu'da gerilimin tırmanmasının ardından, sizden bu bölgeye ve İsrail'e yönelik silah ihracatı izinlerini iptal etmenizi ve hiçbir yeni silah ihracatı izni vermemenizi istiyoruz. Bu Ortadoğu'daki ihtilaflara barışçıl ve adil bir çözüm için net bir işaret olacaktır" denilmişti.
Almanya, İsrail'e nükleer başlıklı füze taşıyabilen altı adet Dolphin sınıfı denizaltı satışına onay vermiş, bu denizaltılardan dördüncüsü haziran ayı sonunda İsrail'e teslim edilmişti. 600 milyon avroluk denizaltının maliyetinin üçte biri Almanya tarafından karşılanmıştı.
Almanya son olarak İsrail'e 900 bin avroluk patlayıcı mühimmat satışına onay vermişti. Almanya'dan İsrail'e gönderilen silah ve mühimmatların, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda kullanılıp kullanılmadığı belirsizliğini koruyor.
Kaynak: AA