'Türkmenler İşid'den Kaçışı Anlattı'

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin Musul kentine yönelik saldırılarından kaçarak Gaziantep'e gelen 105 Türkmen, hayırseverlerin desteğiyle eski bir yurt binasına yerleştirildi.


Musul'u işgal eden IŞİD militanları, kentin büyük bölümünü oluşturan Türkmenleri çeşitli bahanelerle göçe zorluyor. Örgütün saldırıları nedeniyle yürüyerek Erbil kentine ulaşan 105 Türkmen, Habur Gümrük Kapısı'ndan geçerek Gaziantep'e geldi.

Hayırseverlerin yardımıyla eski bir yurt binasına yerleştirilen misafirler, kendilerine sahip çıkan Türk halkına teşekkür ediyor.

Türkmen Hacı Hüseyin Balatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütünün kendilerini yurtlarından ettiğini söyledi.

Yüzleri kapalı IŞİD militanlarının gece geç saatlerde evlerine geldiğini anlatan Balatlı, şunları kaydetti:

"Bize Türkmen olup olmadığımızı sordu. Korktuğum için Arap olduğumu belirttim. Sonra içlerinden biri bilgisayarı açtı ve bizim Türkmen kökenli olduğumuzu söyledi.

Bunun üzerine bize, 'burası Arap memleketi bu topraklarda kalamazsınız, bu topraklardan hemen gidin yoksa her birinizin kafasına birer kurşun sıkar öldürürüz' dedi.

Bunun üzerine evimizi terk etmek zorunda kaldık."

Balatlı, gece yola çıktıklarını ve örgüt üyelerinin kendilerine Türkiye'ye gitmeleri gerektiğini söylediğini aktardı.

Evlerinden ayrılırken para, altın, araba ve benzeri kıymetli eşyalarını yanlarına alamadıklarını ifade eden Balatlı, çocuklarla 8 saat yürüdükten sonra Yezidilerin yaşadığı bir köye ulaştıklarını dile getirdi.

Yezidilerin kendilerine su ve yiyecek verdiğini vurgulayan Balatlı, "Daha sonra tekrar yola çıktık, çocukların ayakkabıları yoktu. Çok zor günler geçirdik. Yakın bir köyden su ve ekmek getirdim. Sonra Kürt bölgesine ulaştık. Peşmergeler bizi geçirmek istemedi ancak daha sonra ikna ederek Türkiye sınırına gelmeyi başardık" diye konuştu.



Balatlı, Musul'dan çıkan ilk Türkmen grubu olduklarını, kendilerinden sonra Türkiye'ye geçişi peşmergelerin, Bağdat tarafına girişi ise IŞİD ve Irak askerlerinin kapattığını savundu.

Türkmenlerin ortada sıkışıp kaldığını ifade eden Balatlı, şunları kaydetti:

"Türkmenler nereye gideceklerini ve ne yapacaklarını bilmiyor, çaresizce kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor. Terör örgütünün alıp götürdüğü 600 Türkmen'in akıbeti belli değil. Kayınbiraderimden haber alamıyoruz."

Zehra Cühet ise Musul'da kimlik kontrolü yapan terör örgütünün amcasını öldürdüğünü anlattı.

Megus Cühet de çatışmanın ortasında evlerinden ayrıldıklarını ifade etti.

IŞİD'in kardeşini öldürdüğünü vurgulayan Cühet, "Kardeşimin 4 çocuğu ve eşi orada kaldı. Onlarla yola çıktık ama gece yolda birbirimizi kaybettik. Kendilerinden haber alamıyorum, çok üzgünüz. Allah Türk halkından ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. Bize sahip çıktılar" şeklinde konuştu.

Türk Ocakları Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Berk de bir otelde geçici olarak barınan ailelerin eski bir yurt binasına yerleştirildiğini aktardı.

Kira ve diğer konularda yardıma ihtiyaç duyduklarının altını çizen Berk, IŞİD'in katliamından kaçıp Türkiye'ye sığınan Türkmenlere sahip çıktıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA