Yeşilova Höyüğü’nde 100’e Yakın Yeni Tarihi Eser Çıktı
İzmir’de yerleşik yaşamın 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını ortaya koyan Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazılarda 100’e yakın yeni tarihi eser çıktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteği ile sürdürülen kazı çalışmalarının sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin ile Karacaoğlan ve Yeşilova Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (KAYED) Başkanı Ramadan Güler kazı çalışmalarına verdikleri desteği sürdüreceklerini açıkladı
Yeni dönem kazı çalışmalarının başlatıldığı Yeşilova Höyüğü’nden geçtiğimiz yıl içinde çıkarılan tarihi eserler tanıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteği ile sürdürülen kazılardan elde edilen eserler, Bornova Belediyesi’nin yaşama geçirdiği kazı alanının yanında bulunan Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’nde gün yüzüne çıkarıldı. Kazı alanının çevresindeki Karacaoğlan ve Yeşilova mahallelerinin sakinlerinin kurduğu KAYED’in 5’incisini düzenlediği geleneksel kahvaltı, tarih duyarlılığını bir kez daha ortaya koydu. Toplantıya Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, KAYED Başkanı Ramadan Güler, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Heyet, kazı alanında yapılan çalışmalar ve İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğunu ortaya koyan eserler hakkında bilgi aldı.
BOYNUZLU KAPLAR BULUNDU
Geçen dönem kazı çalışmalarında Yeşilova Höyüğü Kazı Alanı’ndan 100’e yakın buluntu çıkardıklarını söyleyen Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, 9 yıldır aynı alanda çalıştıklarını vurguladı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve KAYED’e verdiği destekler nedeniyle teşekkür eden Derin, “Burada yaşanan kültürü yeniden canlandırmak istiyoruz. Günümüzden 8 bin 500 ve 5 bin yıl öncesine ait zengin buluntular elde ettik. Buğdayı öğütmek için yaptıkları havandan, sıvı kap testileri var. Bu yıl en çok dikkat çeken ise 5 bin yıllık boynuzlu kaplar. Yaptıkları kaplarda savaşçılık özelliklerini yansıtmışlar. Metal ve bronz işlemesinde kullandıkları döküm aleti bulduk” dedi.
KAYED Başkanı Ramadan Güler, derneklerini 2010 yılında kurduklarını, tarihi ve kültürel dokuya sahip çıkmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Kazı sezonunda çalışmaları desteklemek ve çıkan eserlerin daha çok kişiyle paylaşılması için kahvaltı organizasyonlarını yaptıklarını belirten Güler, desteklerinin artarak devam edeceğini söyledi.
KAZI ALANININ ÜÇ ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ VAR
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Yeşilova Höyüğü kazı çalışmalarını çok önemsediklerini belirterek, “Bu kazı alanının üç önemli özelliği var. Birincisi tarihi bilgilerimizi değiştiriyor. 8 bin 500 yıllık bir yerleşkenin ilk buluntularını ortaya çıkardı. İkincisi kentin içinde olması nedeniyle uzun süreli açık bir kazı alanı. Üçüncüsü de bir derneğin bu işe sahip çıkması. Bunu Türkiye’ye örnek bir proje olarak sunuyoruz. Kültüre sahip çıkmak sadece üniversitenin, yerel yönetimin, kültür bakanlığının değildir. Asıl sahip çıkması gerekenler o kentte yaşayanlar. Bu nedenle KAYED’i kutluyorum” dedi.
"GÖNÜLLÜ ELÇİ OLACAĞIZ"
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova’da amaçlarının öncelikle turizmi canlandırabilmek olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Bu anlamda Yeşilova Höyüğü sadece Bornova ve İzmir için değil ülkemiz ve dünya için de çok önemli bir kazı alanı. Farklı kültürlerin geçmişte ve günümüzde yaşadığı Bornova’da çıkarılan bu eserleri ilk olarak burada yaşayanların görebilmesi büyük bir şans. Buraya turist olarak gelecek insanlara da bizler gönüllü rehberlik yaparak Bornovamızın ve İzmirimizin tanıtımında öncülük yapacağız. KAYED’in Yeşilova Höyüğü, Homeros gibi pek çok alanda duyarlı olması bölgemiz açısından büyük şans. Önümüzdeki yıl üniversitemizin 60. kazı çalışmalarının 10. yılını büyük bir gururla kutlayacağız. Emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”