Tekirdağ'da 'Bağ Bozumu Şenliği' Düzenlendi

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı, "Biz 2013 yılında 216 bin ton kuru üzüm ihraç ettik. Dünyadaki kuru üzümün yüzde 25'ni ülkemiz sağlamakta. Yani kuru üzüm ihracatında lideriz" dedi.


Sarı, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde düzenlenen Bağ Bozumu Şenliği'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de, tarımdaki gayri safi milli hasılanın 2002 yılında 23 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2013 yılında 62 milyar dolara çıktığını söyledi.

Türkiye'nin, tarımsal ekonomi açısından son 10 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Sarı, "Türkiye son 10 yılda tarımsal ekonomi açısından dünyada 11'inci iken 7'nci sıraya, Avrupa'da da 4'üncü sırada iken 1'inci sıraya yükseldi" diye konuştu.

Sarı, Türkiye'nin son 10 yılda tohum ithal eden ülke konumundan tohum ihraç eden ülke konumuna geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sertifikalı tohum üretim miktarlarında yüzde 300-400'lere varan artışlar oldu bu dönemde. Sertifikalı tohumluk üretimimiz 145 bin tondan 743 bin tona çıktı. Biz 2002 yılında 17 milyon dolarlık tohum ihracatı yaparken, 2013 yılında 126 milyon dolarlık tohum ihracatı yaptık. Yani Türkiye dışarıdan tohum ithal ediyor denilirken, tohumluk ihraç eden bir ülke haline gelmiş durumda. Yerli hibrit çeşitlerimizin oranı yüzde 10'dan yüzde 50'ye çıkmış ve şu anda yüzde 50'yi aşmış durumda."

Bağcılığın Türkiye ve Tekirdağ için çok önemli olduğunu ifade eden Sarı, Türkiye'de TAGEM'e bağlı 49 enstitüden 11'inin bağ ve bağcılıkla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi.

Üzüm yetiştiriciliği bakımından Türkiye'nin dünyada önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:

"Biz 2013 yılında 216 bin ton kuru üzüm ihraç ettik. Dünyadaki kuru üzümün yüzde 25'ni ülkemiz sağlamakta. Yani kuru üzüm ihracatında lideriz. 203 bin ton sofralık ihraç etmişiz ve 4,5 milyon litre şarap ihraç etmişiz. Bunların toplam getirisi 700 milyon dolar. 17 milyar dolarlık tarımsal ihracat içerisindeki payına baktığınız zaman hiç de azımsanamayacak bir rakam, 700 milyon dolar ki bu çok daha arttırılabilir. 1990 yılından beri 104 üzüm çeşidi tescil edilmiş durumda ülkemizde, bunlardan yüzde 68'i bizim enstitülerimiz tarafından tescil edilmiş durumda. Yüzde 15'i de son 5 yılda tescil edilmiş durumda. Yani geliştirilen çeşit sayısında çok hızlı bir artış var, inşallah daha da iyi verimli ve kaliteli çeşitler gelecek."

Konuşmaların ardından davetliler, bağ bozumunun yapıldığı alana geçerek, davul ve klarnet ile çalınan yöresel ezgiler eşliğinde asmalardan üzüm salkımlarını kesip sepete koydu.

Daha sonra, Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'ndeki Üzüm Ürünleri İşleme Tesisi ve Ata Oral Teknoloji Merkezi'nin açılışları yapıldı.

Etkinliğe, Tekirdağ Vali Vekili Aydın Tetikoğlu, Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıçıroğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Bağcılık Araştırma istasyonu Müdürü Mehmet Sağlam ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA