Beşiri Depremi Ürkütüyor

Batman Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, önceki gün Beşiri ilçesinde meydana gelen 3.5 şiddetteki depremin büyük depremin işareti olabileceğini söyledi.


Beşiri ilçesine bağlı Beyçayrı köyünde önceki gün meydana gelen 3.5 şiddetteki depremin ardından açıklama yapan Batman Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Beyçayır köyünde birtakım incelemelerde bulundu. Işık, yaptığı araştırmalar sonucunda depremle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Işık, "Deprem Durucak ile Beyçayrı arasındaki derede, yerin 5.5 kilometre derinliğinde meydana gelmiş. Daha önce 2013 yılında 2 kez, 2014 yılında ise en son depremle birlikte 2. kez deprem yaşandı. 25 Ocak 2013 tarihinde aynı yerde deprem büyüklüğü 2.2 ile başlayıp 2 Eylül 2014 tarihinde ise depremin şiddeti 3.5’e yükselmiştir. Her yıl aralıklı olarak bu şiddettin arttığı gözlemlenmiştir. Beyçayrı ve çevresi ‘MTA’nın Türkiye Diri Fay Haritası’nda olmamasına rağmen burada deprem kaydedilmektedir. Bu oldukça önemlidir ve araştırılması elzemdir. Bu bölgenin hızlı bir şekilde yer bilimciler tarafından incelenmesi şarttır. Beyçayrı ve çevresinin olası bir fay hattıyla ilgili tüm bilgilerin, uzunluk, nitelik, geometrisi, segment yapısı, aktivitesi, uzun ve kısa dönem kayma hızları gibi tanımlayıcı bilgilerin ortaya konulması gerekmektedir. Fay hattı söz konusu ise bunun MTA ve diğer ilgili kuruluşların diri fay haritasına işlenmelidir" dedi.

Işık, Güneydoğu Anadolu bindirme fayı üzerinde bulunan Kozluk-Sason fay hattının da suskun olduğunu, bu hat üzerinde büyük bir deprem olabileceği gerçeğinin de unutulmaması gerektiğini söyledi.

"KENT MERKEZİ DEPREME MÜSAİT DEĞİL"
Işık, Batman kent merkezinin zemin olarak sıvılaşma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekerek olası bir deprem felaketinde kent merkezinin de büyük hasar alacağına vurgu yaptı. Işık, "Deprem ülkemizin gerçeğidir. Depremi önceden tahmin etmemiz zor gözükse de yaşam kalitesini depreme göre ayarlamak zorundayız. Ne yazık ki kent merkezi zemin olarak heterojen ve sıvılaşmaya müsait yapıya sahiptir. Her ne kadar 2. derece deprem bölgesi olsak dahi zemin yapısından dolayı 1. derece risk taşıyoruz. Batman Kent merkezi olarak da sağlam bir zemin olmaması itibariyle olası bir deprem büyük facialara neden olabilir. Yapılarımız depreme dayanıklı olmalı ve denetimlerin artırılması gerekmektedir. Yetkililer bu konuda daha hassas davranmalıdır" diye konuştu

Kaynak: İHA