Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Açıklaması

Myanmar Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin, Budistler ve Müslüman azınlıklar arasındaki şiddetin ülkenin demokrasiye geçişinin önünde engel oluşturduğunu ileri sürdü.

Dışişleri Bakanı Wunna, Associated Press'e verdiği röportajda, "dini şiddetin" askeri yönetimden sivil yönetime geçmeye çalışan Myanmar'daki demokrasi yolculuğunu yavaşlattığını, ülkedeki şiddetin ırkçılıktan kaynaklanmadığını savundu.
Wunna, "Budistler ve Müslüman azınlıklar arasındaki şiddet, ülkenin demokrasiye geçişinin önünde engel oluşturuyor" ifadesini kullandı.
Hükümetin, devletleri bulunmayan Rohingya Müslümanlarını vatandaş olarak kabul etmek için bir "inceleme süreci" başlattığını belirten Dışişleri Bakanı Wunna, hükümetin Rohingyalıları hala azınlık olarak tanımadığını söyledi.

Wunna, hükümetin, insan hakları örgütleri tarafından ayrımcı olarak nitelenen 1982 tarihli göçmen yasasına göre, vatandaşlık şartlarını taşımayan Rohingya Müslümanlarına ne olacağı konusunda henüz bir karar vermediğini sözlerine ekledi.
Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen ve "Bengali" olarak tanımlanan Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. 2012'de Arakan'da Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi hayatını kaybetmiş, 140 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinin başkenti Sittwe yakınlarındaki derme çatma kamplarda yaşıyor.

Kaynak: AA