Almanya'da Koruma Altına Alınan Çocuklar İçin Oturma Eylemi

Mehmet Güneş) DÜSSELDORF (AA)- Almanya'da koruma altına alınan çocukların ve ailelerinin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla Umut Yıldızı Derneğince Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi önünde çadır kurularak başlatılan oturma eylemine aralarında Türklerin ve Almanların da olduğu yüzlerce kişi destek veriyor.

Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki gün çadır kurarak başlattıkları oturma eyleminin tahmin ettiklerinden daha fazla bir etki bıraktığını, özellikle Almanların verdiği desteğin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Gençlik dairelerinin uygulamaları sonucunda çocukların ve ailelerin mağdur edilmemesi için mücadele verdiklerini söyleyen Altay, "Biz bir Türk çocuğu koruma altına alındığı zaman, konsolosluklarımıza bildirmelerini istiyoruz. Bir Türk çocuğu koruma altına alınması gerekiyorsa yakın akrabalarına verilsin, öz değerlerine önem verilsin. Çocuklarımızın uyruğu kayıtlara Alman değil, Türk olarak geçsin. Biz, bunları istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Gençlik dairelerinden standart bir uygulamasının olmadığını, bunları denetleyen başka bir kurumun da bulunmadığını ifade eden Altay, "Eylemimizde sessiz bir protesto yaparak, öfkemizi göstermek istedik. Eylemimizle 'Biz buradayız, Türk çocukları sahipsiz değil, biz onların yanındayız' mesajını vermek istedik" dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve komisyon üyelerinden destek mesajı aldıklarını dile getiren Altay, mücadelelerinde devlet büyüklerinden destek beklediklerini kaydetti.

Koruma altına alınan Türk çocuklarla ilgili son yıllara kadar somut bir çalışma yapılmadığına dikkati çeken Altay, 5 yıldır bıkmadan konunun üzerine gittiklerini belirterek, "Olaya siyasi, dini ayrımcılıklardan uzak, insani boyutlarıyla yaklaşılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Eyleme katılanlar arasında yer alan Fahri Kışla da torunu Ece'nin 2012 yılında gençlik dairesi tarafından alınarak koruyucu aileye verildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Torunum, 35 gün boyunca koruyucu ailenin yanında kaldıktan sonra geri aldık, çok acı çektik. Gençlik dairelerinin mağdur ettiği ailelerin sayısının ortaya çıkandan, söylenenden fazla olduğunu düşünüyorum. Mağdur aileleri yalnız bırakmamalıyız. Bizler de bu süreci yaşadık. Çok acı günler geçirdik. Torunumu bizden koparmışlardı. Bizler gibi yanlışlıkla çocukları ellerinden alınan aileler olmasın diye bu eyleme destek veriyorum. Gençlik daireleri işlerini doğru yapsınlar, devlet büyükleri bizleri yalnız bırakmasın."
Eyleme destek vermeye gelenler arasında bulunan Aysel Becker de 1999 yılında doğum sonrası yaşadığı depresyon nedeniyle çocuğunun kendisinden alınarak Alman bir aileye verildiğini söyledi.

O tarihten bu yana çocuğunu geri alamadığını dile getiren Becker, "Hiçbir şeyi kanıtlayamadıkları halde sudan bahanelerle elimizden anne-babalık hakkını bile aldılar" dedi.

Düsseldorf kentindeki Nordrhein-Westfalen Eyalet Meclisi (Landtag) önünde kurulan çadırdaki oturma eylemi bir ay boyunca sürecek.

Kaynak: AA