Künib Başkanı Rektör Korkmaz Açıklaması

Tüm insanlığı yakından ilgilendiren “I.

Künib Başkanı Rektör Korkmaz Açıklaması
Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı” öncesi, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından organizasyonla ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı. KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan’da yapılacak tarihi organizasyonun KÜNİB’in “insanlığa karşı bir saygı duruşu ve çok önemli bir hizmeti” olacağını açıkladı.


“İnsanlığa Karşı Bir Saygı Duruşu Olacak.”
KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, KÜNİB’in, Türk Dil Kurumu ve Harvard Üniversitesi’nin paydaşlığı ve Ardahan Üniversitesi, Smithsonian National Museum of Natural History-Asian Cultural History Program (and) Recovering Voices, Foundation For Endangered Languages, Living Tongues-İnstitute for Endangered Langues, Türk-Kırgız Manas Üniversitesi, United Nations Educational and Cultural Organization ve UNESCO Milli Komitesi’nin katkılarıyla, 13-16 Ekim 2014 tarihleri arasında Ardahan'da düzenleyeceği konferans öncesi önemli açıklamalar yaptı. Ardahan’da düzenlenecek uluslararası organizasyonun Kafkasya coğrafyasının ruhunu yansıtan bir nitelikte olduğunu kaydeden KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Dünyada şu anda 7000 dil, şive ve lehçe konuşulmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda 2100 yılına kadar 7000 dil, şive ve lehçenin %80’inin kaybolma tehlikesi altında olduğu söylenmektedir. Bu çok önemli bir kayıptır. Zira her dil Tanrı’nın ayeti gibidir ve kutsaldır. Dolayısıyla bizim dillere ve kültürlere karşı daha duyarlı ve saygılı olmamız, bu insanlık değerlerini ve ülküsünü korumamız gerekiyor. Bu nedenle proje, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin insanlığa karşı bir saygı duruşu olacak.” diyerek, 13-16 Ekim 2014 tarihleri arasında Ardahan’da yapılacak konferansın anlam ve önemini aktardı.

“Her Dil, Tanrı’nın Ayeti Gibidir ve Kutsaldır.”
Genel olarak modernizm, küreselleşme ve teknolojik ilerlemelerin dünyayı giderek küçülttüğünü ve bu durumun zayıf diller açısından büyük bir risk içerdiğini söyleyen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Her dil kutsaldır ve Tanrı’nın insanlığa armağanıdır. Onları insanlığın hafızasına kaydetmek mümkündür. Bu dillerin şarkılarını, efsanelerini, masallarını ve gramer yapısını derleyerek insanlığın hafızasına kaydetmemiz ve 1000 yıl sonra gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor.” diyerek, KÜNİB’in insanlığın geleceğine yönelik yaşamsal bir rol üstlendiğini ifade etti.

“İnsanlığa Karşı Çok Önemli Bir Hizmet Olacak.”
Çeşitli medeniyetler tarafından günümüze kadar miras bırakılan maddi-manevi değer ve ürünlerin, zamanla insanlığın kaderini değiştirdiğini bildiren KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Sözgelimi Maya Uygarlığı var, biliyorsunuz; onların bir alfabe sistemi var. İnsanlığın kaderini değiştiren bilgisayar yazılım sistemi, maya alfabesinin örgülü sisteminden ilham alınmıştır. Bize düşen, o dilleri derleyip toparlamak, onların ebediyen tükenmelerini önlemektir. Dolayısıyla KÜNİB’in 13-16 Ekim 2014 tarihleri arasında, Ardahan’da tertip edeceği ‘I. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı’nın, insanlığa karşı çok önemli bir hizmet olacağını düşünüyorum.” sözleriyle, KÜNİB’in yaşayan tehlike altındaki dillerle ilgili organizasyonunun dünyanın çeşitli kültürlerine büyük katkılar sunacağını dile getirdi.

Dünyanın En Seçkin Bilim İnsanları Ardahan’da Buluşacak
KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, konferansa dilbilim alanında dünyanın en seçkin 40 bilim insanının katılacağını da belirterek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA