Allianz'ın 'Küresel Varlık Raporu' Açıklandı

Allianz'ın "Küresel Varlık Raporu"na göre, Türkiye, en zengin ülkeler sıralamasında 46'ıncı sırada yer aldı.

Allianz, 50'den fazla ülkede hane içi varlık ve borç durumlarını mercek altına alan "Küresel Varlık Raporu"nun 5'incisini yayınladı. Rapora göre, kişi başına düşen mali varlıklara göre oluşturulan en zengin ülkeler listesinde Türkiye 46'ıncı sırada yer aldı.
Raporda açıklanan sonuçlara göre, küresel hane içi brüt mali varlıklar 2013 yılında, son on yılın en hızlı ivmesini yakalayarak yüzde 9,9 oranında büyüdü. Bu büyümeyle birlikte küresel mali varlıkların toplamı 118 trilyon avroya ulaşarak bir rekora da imza atmış oldu.
Rapora göre rekor büyümede, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da menkul değerlerde tutulan hisselerin gösterdiği yüzde 16,5'lik büyüme performansı etkili oldu. Amerika Birleşik Devletleri hisselere sıcak fon akışının gerçekleştiği tek bölge olurken, Avrupalılar mali varlıklardan para çekmeye devam etti.
Bu hızlı büyümenin bütün coğrafi bölgelerde gözlemlenemediğine işaret eden rapora göre, özellikle Latin Amerika gibi gelişmekte olan ülkelerde, bölgesel nakit ve döviz pazarlarında yaşanan çalkantılar varlık büyümesinde hız kaybına neden oldu. Doğu Avrupa bölgesinin tamamında da benzer bir tablo gözlemlendi.
Büyüme oranı yüzde bir oranında gerileyerek yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti; bu rakam bile yüzde 5,2 büyüme kaydeden Batı Avrupa'nın iki katından fazla oldu. Uzun dönem gelişimine bakıldığında, 2000 yılından bu yana ortalama yüzde 14,5 büyümeyle Doğu Avrupa bölgesi "Büyüme Şampiyonu" olmaya devam ediyor.
Bölgedeki birçok ülke, özellikle Avrupa Birliği üyesi olan Doğu Avrupalılar 2007 yılından bu yana varlık birikiminde vites küçültmeye devam ederken, varlık büyümesine genel enflasyon oranı gibi reel veriler bazında bakıldığında ise Doğu Avrupa'da ortalama yüzde 6 oranında düşüş yaşandığı görülüyor. Bu rakam yüzde 5,5 oranına sahip Latin Amerika'nın üzerindeyken, Japonya gibi 2000 yılından bugüne yıllık ortalama yüzde 10 büyüme oranına sahip ülkelerin oluşturduğu Asya pazarının çok altında seyrediyor.

- Türkiye'de mali varlık da borçlar da artışta

Rapora göre, 2013 yılında Türkiye'de brüt mali varlıklar, Doğu Avrupa ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 18 oranında büyüdü. 2013 yılının sonunda kişisel birikimlerin yüzde 80'inin bankalarda tutulduğu yapıda, hane içi varlıklarının finansal krizi atlattığı ifade edildi. Krizden önceki son yıl olan 2007'den bu yana küresel düzeyde yüzde 30'dan daha az artış gösteren mali varlıklar, Türkiye'de iki kat arttı.
Buna karşılık hane içi borçlarda da hızlı bir artış gözlemlendi. Türkiye'de 2013 yılının sonunda borçların gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) oranı hala yüzde 23,8 gibi düşük bir rakam olsa da, son 10 yılda yedi kat artış kaydetti.

Birçok diğer ülkeye, özellikle de bölgedeki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere göre keskin bir tezat oluşturarak, kişisel borçlar hızla büyümeye devam etti ve yılsonunda yüzde 24'e ulaştı.
Tüm dünyaya bakıldığında ise 2013'te varlıkların yanı sıra borçların da hızla büyüdüğü gözlendi. Mortgage borçlanmalarının da dahil edildiği kategori, finansal krizden bu yana en hızlı büyüme rakamına ulaşarak, yüzde 3,6 büyüme kaydetti.

Buna rağmen, küresel borç oranı geçen yıla göre yarım puan düştü ve yüzde 65,1 seviyesine geriledi. Bu rakamla birlikte borç oranındaki düşüş 2009'dan bugüne yüzde 6,4 seviyesine ulaşmış oldu.
Finansal sistemde değişen bu risk algılaması sadece gelişmiş ülkeler ve özellikle son dört yılda borç oranını yüzde 15,5 azaltan ABD için geçerli oldu. Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerde borç yükünün artmaya devam ettiği gözlemleniyor. 2013'te Doğu Avrupa bölgesinin genelinde kişisel borçlar yüzde 13,2 artarak 760 milyar avro oldu.
Rapora göre, bu artış son yıllarda özellikle Türkiye ve Rusya gibi AB üyesi olmayan ülkelerden de kaynaklandı. AB üyesi ülkelerdeyse borç büyümesinde sanal bir durgunluk gözlemlendi. Borcun genel ekonomik faaliyetlere oranının ise Doğu Avrupa'daki kadar düşük olduğu başka hiçbir bölge yok.
2013 yılının sonunda bölgede borç oranı yüzde 22,6 olarak kaydedilirken, bölgedeki Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu oran yüzde 34 oldu. Açıklamaya göre, yüzde 22,6'ya göre oldukça yüksek olan yüzde 34 oranı, analizi yapılan tüm ülkelerin ortalaması olan yüzde 50'ye bakıldığında yine de başarılı kabul edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Allianz Baş Ekonomisti Michael Heise, bölgedeki zor koşullara rağmen Doğu Avrupa'nın tamamında varlıkların iki yıldır pozitif gelişme gösterdiğini belirterek, "Bu da bölgenin kendini toparlama sürecinin hala bozulmamış olduğunu kanıtlıyor. Ancak Ukrayna krizinin tırmanması, bölgeye kara bulutları çekmeye başladı" dedi.


Kaynak: AA