Sonbaharda A’dan Z’ye Bakım Önerileri

Estenil Sağlık ve Güzellik Hizmetlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte yaz mevsiminde güneşin zararlı ışınlarına karşı A’dan Z’ye bakım önerileri ile uyardı.

Sonbaharda A’dan Z’ye Bakım Önerileri

Estenil Sağlık ve Güzellik Hizmetlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü ayak tırnağından saça kadar uzanan önerilerin ilkinde özellikle gün boyu ayakta kalan ya da masa başı işlerde çalışanlara karşı Lenf Drenaj yöntemini sundu. 30 dakikalık bir Lenf Drenaj uygulaması ile lenf düğümlerine belli doz ve sürede aralıklı basınç uygulamasından oluşan tekniğin sağlıklı bir bedene sahip olmada önemli faktör olduğunu söyleyen Dr. Nilhan Atsü, “ Bu yöntem ile lenf dolaşımınız hızlanacak. Bu da vücudunuzdaki birikmiş ödemi ve özellikle bacaklardaki ağırlık ve ağrı hissini atmanıza, toksinlerinizden kurtulmanıza, dolaşım sisteminizin düzenlenmesine kısacası daha zinde ve hafiflemiş olarak sonbahara adım atmanıza neden olacaktır. Özellikle gün boyu ayakta kalan ya da masa başı işlerde çalışanlar, sıkça uçak yolculuğu yapanlar, pilotlar ve havayolu hosteslerine önemle öneriyorum. Selülit ve bölgesel yağlanma sorunu olanlar için de kullanılan Lenf Drenaj sistemi muayene sonrası tavsiye edilecek seanslar ve ek uygulamalar dahilinde devam ettirilebilir” dedi.

“SAÇLAR DAHA ÇOK İLGİ İSTİYOR”
Güneş, deniz ve klorlu havuz suyunun saçları yıprattığını bunun da matlaşma, çatallaşma ve kırılmalara yol açabildiğini aktaran Dr. Atsü sağlıklı saçlara sahip olmanın püf hoktalarını şu sözler ile sıraladı: “ “ Sonbaharda buna saç dökülmeleri de eklenir. Tatil dönüşü ise genellikle boya ya da açıcı işlemler de uygulanır bu da zaten yıpranan saçı iyice yıpratır. Bu tarz saçı yıpratacak kimyasal işlemler gereğinden sık yaptırılmamalı. Ayrıca saçların düzenli olarak fön ve maşa ile şekillendirilmesi, kozmetik şekillendiricilerin sık kullanılması gerilme ve koparak dökülmeye neden olur. Genellikle saçın kırılan ve yıpranan bölgesinin alınması ile de işlem bitti sanılır ancak saçın kökten doğru onarılması ve beslenmesi asıl dikkat edilmesi gereken noktadır. Bunun için de hem beslenme şekli hem de uzman tarafından önerilen saç nemlendiricileri, saç dökülmesine karşı önerilen uygulamalar ve bakım kürlerinin düzenli kullanımı sağlıklı saçlara tekrar kavuşmayı sağlayacaktır. Sağlıklı saç için saç mezoterarisi ve saça PRP yöntemini de denenebilir. Bunun yanında saçlarınızı korumak için; düzgün ve dengeli beslenin, bol su tüketin. Saçlarınıza nazik davranın. Doğal olarak kurumasına izin verin. Fön, maşa gibi uygulamalardan kaçının. Sıkı şekillerden uzak durun. Atkuyruğu, örgü ve topuz gibi yaptığınız şekiller saçınıza zarar verir. Boya, röfle gibi işlemleri minimize edin, mümkünse doğal saçınızı kullanmayı tercih edin. Saçınızı yıkarken az şampuan kullanmaya dikkat edin. Çünkü fazla kullanılan şampuan eğer iyi durulanmazsa kepek sorununu doğurur. Yıkamam sonrası uzman tarafından önerilen bakım kremlerini de saçınızın uçlarına uygulamak saçınızın nemini arttıracağından daha sağlıklı ve gür görünmelerini sağlayacaktır. Uzmanınız tavsiye etmediği sürece doğal reçetelerden uzak durun.

“CİLT BAKIMINDA EZBERDEN KAÇININ”
Deniz, kum güneş keyfinin bronzlaşmış bir ten ile sonuçlanmasının ciltteki lekelerin gözden kaçmasına sebep olduğunu ardından da sarımtırak bir görünüme neden olduğunu söyledi.

Dr. Nilhan Atsü özellikle cilt bakımı konusunda uzman kişilerden yardım alınması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Bronzluk azalmaya başladığında oluşan sarımtırak görüntü ile beraber lekeler ve ciltteki tahribat da gün yüzüne çıkmaya başlar. Buna sivilce meyilli ciltlerde yoğun sivilcelenme de eşlik eder. Bundan dolayı cilt onarımına başlamadan mutlaka bir dermatolog hekime görünmekte fayda var. Hekimin yönlendirmesi ile gerçekleşecek bakım ve tedavi süreci en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır. Vitamin enjeksiyonları ve PRP ile cildi onarabilir ve doğal genç bir görünüm sağlanabilir. Ayrıca kimyasal peelinglerle leke sorununu giderebilir. Bu ciltte meydana gelen matlaşmayı da yok edecektir. Genç görüntüyü dolgu ve botoksla da sabitlenebilir. Özellikle kollajen, cilt dokusuna destek görevi gören doğal bir proteindir. Genç ciltlerde kollajen yapısı korunmuştur ve cilt nemli ve elastik yapıda kalır. Zamanla bu yapı zayıflar ve cilt elastikiyetini kaybeder. Bu yüzden de kaybolan kollajeni geri yerine koyarak burayı tamir etmek oldukça mantıklıdır. Kılcal damar sorunlarından lazerle ve dermatoloğun yönlendireceği uygun uygulamalarla kurtulun. Sivilce tedavilerinin ise mutlaka kişiye özel olması gerektiğini hatırlatmak da fayda var.Bütün bunların yanında dört mevsim sağlıklı bir cilde sahip olmak için ise bol su tüketimi, Akdeniz usulü beslenmeye, mevsiminde sebze ve meyve tüketimi ile cilt sağlığını koruyacaktır. Ayrıca, doğru bakım ürünleri kullanarak cildi sabah akşam nemlendirin. Cilt temizliğini ihmal etmeyin. Sabun değil uygun cilt temizleyici kullanın. Makyajla uyumamaya dikkat edin. Uzman tarafından önerilen güneş koruyucu bu mevsimde de önemlidir.Fazla kahve ve çay tüketiminden kaçının onun yerine dozunda bitki çaylarını tercih edin.Beslenmenizde probiyotiklere mutlaka yer verin, gerekli görülürse kalsiyum ya da vitamin takviyesi alabilirsiniz. Kendinize mutlaka sizi mutlu edecek en az bir hobi ya da aktivite edinin. Çünkü bu mutlu olmanızı sağlayacaktır. Cildin en büyük dostu mutlu bir ruh halidir.

EL VE AYAKLARA İNCE BAKIM
Sonbaharla birlikte eller ve ayaklarda da kuruma ve çatlamalara karşı en önemli faktörün bıl su tüketimi olduğunu dile getiren Dr. Nilhan Atsü beslenmede balık ve zeytinyağı önemine de dikkat çekti.
Kaynak: İHA