Pakistan'da Hükümet Karşıtı Protestolar

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) liderlerinden Javed Haşimi, partisinden istifa etti.

Pakistan'da,14 Ağustos'ta Başbakan Navaz Şerif'in istifası talebi ile hükümet karşıtı protesto başlatan iki partiden PTI'de fikir ayrılıkları yaşandı. Partinin etkili isimlerinden milletvekili Haşimi, Meclis oturumunda yaptığı konuşmada partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Haşimi, PTI Lideri İmran Han'ın muhalif gösterilerin başlatıldığı Lahor kentinden yola çıkmadan önce her şeyin barışçıl şekilde ilerleyeceğine dair teminat verdiğini ancak bu sözden dönüldüğünü, bu nedenle istifa ettiğini söyledi.

Han'ın Pakistan Halk Hareketi (PAT) Lideri Tahir-ul Kadri ile başbakanlık ofisine yürünmesi kararına itiraz ettiğini dile getiren Haşimi, bu şartlarda daha fazla partide kalmasının mümkün olmadığını belirtti.

Han'ın arkasında bazı generaller olduğu iddasını yineleyen Haşimi, "Daha önce PTI milletvekilleri İmran Han'ın baskısı ile Meclis Başkanlığına istifa dilekçelerini sunmuşlardı ancak ben şimdi zorla değil gönül rahatlığı ile istifa ediyorum" dedi.

Konuşmasını istifa açıklaması ile bitirmesinin arından Başbakan Navaz Şerif, yerinden kalkarak Haşimi ile tokalaştı ve tebrik etti. Başbakan Şerif'in ardından meclis oturumuna katılan birçok bakan da Haşimi'yi aldığı karardan ötürü kutladı.
Başbakan Navaz Şerif, bugünkü oturumda herhangi bir açıklamada bulunmazken, meclis protesto gösterilerini tartışmaya yarın da devam edecek.
Öte yandan akşam saatlerinde taraftarlarına PTI Lideri İmran Han ile PAT Lideri Tahir-ul Kadri, devlet televizyonu PTV'ye saldırıların kendi taraftarları değil hükümetin göstericler arasında saldığı provokatörler olduğunu idda etti.
İslamabad Emniyet Müdürü Tahir Alam ise gazetecilere yaptığı açıklamda bir iki gün içerisinde kırmızı bölgenin tamamiyle göstericilerden arındırılarak eylemlerin sona erdirileceğini ve İslamabad caddlerinde her şeyin normale döneceğini söyledi.

Dün yaşanan çatışmalarda, polisin kırmızı bölgenin Margala tepeleri tarafına doğru püskürtülmesi ile bugün gün boyu her hangi bir çatışma ise yaşanmadı.
-Meclis bahcesindeki işgal sürüyor-
Bu arada 30 Ağustos polis ile göstericiler arasında başlayan çatışmalarda polis tarafından atılan gazlardan etkilenerek demir parmakları kırmalarının ardından parlamento bahçesine giren göstericilerin buradaki bekleyişleri de devam ediyor.
Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce göstericinin çadırlarını kurduğu parlamento ve yanı başındaki cumhurbaşkanlığı sarayı bahçesinde ise ilginç anlar yaşanıyor. Milletvekilleri parlamentoya girişleri normal olarak kapılardan yaparken, göstericiler kırdıkları demir parmaklıkların ardından oluşan boşluktan bahçeye girip çıkıyor. Söz konusu bölgede kendi geçiş sistemlerini oluşturan eylemciler güvenlik kontrolü yapıyor.
Seyyar satıcıların dolaştığı meclis bahçesinde, kadınların çamaşırlarını yıkadıkları görülüyor. Odun ateşinde tencerelerde yemeklerin pişirildiği meclis bahçesi adeta bir mesire alanını andırırken, yıkanan çamaşırları yine bahçe demirlerine asılıyor.
30 Ağustos gecesi Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri'nin, taraftarlarına Başbakanlık Ofisi'ne yürünmesi çağrısı yapmasının ardından göstericiler ile polis arasında çatışmalar başlamıştı. Şimdiye kadar 3 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 500 kişi de yaralandı.
İmran Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş, tüm yasal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a yürümüştü.
Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri, devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını istemişti.
Kaynak: AA