Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna'nın doğusunda sürdürülen terörle mücadele operasyonlarında yer alan Donbas Taburu'nun rehin alınan askerlerinin sadece yüzde 20'sinin ayrılıkçılar tarafından serbest bırakıldığı bildirildi.

Tabur Komutanı Semen Semençenko, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Minsk'te taraflar arasında ateşkesin ilan edilmesine ilişkin mutabakatın sağlandığından bu yana, Donbas Taburu'ndan rehin alınan askerlerinin sadece yüzde 20'sinin ayrılıkçılar tarafından serbest bırakıldığını kaydederek, "diğer askeri birliklerdeki durumun da bunun benzeri" olduğunu dile getirdi.
Semençenko, Minsk'te imzalanan anlaşmanın, taraflar arasında "tüm esirlerin tüm esirlere" değiştirilmesini öngördüğünü hatırlatarak, kendisinin esir değişimi sürecinden "tarafsızlığın sağlanması" ve "sürece engel olunmaması" amacıyla dışlandığını ve bu görüşmeleri sürdürmekle Ukrayna adına Güvenlik Servisi'nin görevlendirildiğini belirtti.

Semençenko, doğudaki bazı ilçelere özel statünün verilmesine ilişkin yasanın kabul edilmesinin gözönünde bulundurulduğunda esirlerin serbest bırakılması sürecinin uzadığını kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanının Özel Temsilcisi İrina Geraşenko, daha önce yaptığı açıklamada, ülkenin doğusundaki esirler ve kayıplar listesinde 2 bin 400'den fazla kişinin bulunduğunu belirtmişti. Ukrayna makamları ise daha önce birkaç kez ayrılıkçılar tarafından rehin tutulan askerlerin serbest bırakıldığını dile getirmişti.
Belarus'un başkenti Minsk'te 5 Eylül'de bir araya gelen "Ukrayna-Rusya-AGİT" Üçlü Temas Grubu toplantısına katılan eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin liderleri Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitskiy arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Ukrayna'nın doğusunda 5 Eylül itibarıyla ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlamıştı.
Kaynak: AA