Doğu Akdeniz'in Kültür Mozaği Açıklaması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin liman kenti Gazimağusa, hem sahip olduğu eşsiz kumsallar hem de Osmanlı, Venedik, Roma, Lüzinyanlar dönemine ait tarihi eserleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.


Ülkenin doğusunda yer alan kentte, başta Osmanlı olmak üzere birçok medeniyetin izlerine rastlamak mümkün. Liman kenti, sahip olduğu eşsiz kumsal ve berrak denizinin yanı sıra tarihi camileri, Venedik döneminden kalma kraliyet sarayı, Namık Kemal Zindanı, Salamis Antik Kentiyle yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Lüzinyan döneminden kalma Gazimağusa Surları, eski dönemdeki gibi içerisinde tarihi yaşamı barındırıyor. Dar sokakları, limanı, çeşitli dönemlerden kalan tarihi eserleriyle kent, kültür mozaiği konumunda yer alıyor.

Şehirde yazar Namık Kemal'in sürgün edildiği zindan bulunuyor. Venedik Sarayı avlusunda bulunan bu zindanda Namık Kemal, 38 ay kaldı.

Surların içerisinde kalan bölgede yer alan Lala Mustafa Paşa Camisi 1298-1312 arasında Lüzinyan döneminde yapılmış, Akdeniz'in en güzel gotik yapılarından biri olarak gösteriliyor.

Lüzinyan krallarının eski dönemlerde Kudüs tacını giydiği yer olduğu belirtilen katedral, 1571 yılında cami haline getirilerek kullanıma açıldı.

Bronz çağın sonlarındaki göçlerle kurulup günümüze kadar varlığını koruyan Salamis Antik Kenti, başsız heykelleri ile tiyatrosu, Mağusa Medresesi, Othello Kalesi ve St. Barnabas Manastırı, kentte görülmesi gereken önemli eserler arasında yer alıyor.

Bölgeye özgü bir yemek olan şeftali kebabı da ziyaretçilerin damak tadına hitap ediyor.

Kaynak: AA