Macar Heyeti Kto'yu Ziyaret Etti
Macaristan Ticaret Odası Başkan Vekili ve Miskolc Ticaret Odası Başkanı Bihall Tamas ve beraberindeki heyet Kayseri Ticaret Odası'nı ziyaret etti.
Macaristan heyetini Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Akmermer karşıladı. Ziyarette konuşan Akmermer, "Macaristan ile ülkemiz özelde de şehrimiz sıcak ilişkiler içerisinde bulunmaktadır. İki ülke köklü bir ortak tarihe sahiptir. Türkler ve Macarlar ortak bir geçmişin birikimi ve bilinciyle birbirlerini dost olarak gören iki halktır.
Geçtiğimiz yıl, Macaristan’ın Miskolc Ticaret ve Sanayi Odası ile Odamız arasında Kardeş Oda protokolü imzalanmıştır.
Yine 2014 yılı başlarında, Macaristan ile Avrupa Birliği Bakanlığı arasında Schengen vizesi ile AB ülkelerinde kolay dolaşımı sağlayan düzenlemeye ilişkin yapılan protokole, Kayseri Ticaret Odası olarak biz de imza attık.
Bu anlaşma, üyelerimizin Schengen vizesi ile AB ülkelerinde dolaşımı konusunda kolaylık getirmektedir. Üyelerimiz, Macaristan vizesine 2 veya 4 yıllık süreler için sahip olmuşlardır. Macaristan’ın böyle bir protokolle bizlere sağladığı destek takdire şayandır.
Akmermer, "Macaristan'da gerçekleşen rejim değişikliği ertesinde siyasi ilişkilerimizde hızlı bir gelişme kaydedilmiştir. İkili ilişkiler dostluk, işbirliği ve karşılıklı çıkarlar temelinde sürdürülmektedir. İlişkilerimizde siyasi sorun bulunmamaktadır.
Macaristan’ın 1999’da gerçekleşen NATO üyeliğine ülkemiz güçlü destek vermiştir. Mayıs 2004'de AB üyesi olan Macaristan da ülkemizin AB üyeliğini ilke olarak desteklemektedir" diyerek şu şekilde konuştu:
"1 Mayıs 2004 itibariyle Macaristan’ın AB üyeliği çerçevesinde iki ülke arasında Gümrük Birliği kurulmuştur. Gümrük Birliği sonrasında, ticaretin önündeki engellerin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte, ikili ticari ilişkilerin yeni bir ivme kazandığı ve dış ticaret hacminin hızla arttığı bir döneme girilmiştir.
Macaristan ile yapılan ticarette 2013 yılı rakamlarına bakıldığında 1,5 milyar dolar seviyesinin üzerinde ithalat ve 700 milyon dolar civarında da ihracat yaptığımız görünmektedir.
Macaristan’a ihraç ettiğimiz başlıca ürünler; makine, demir-çelik, elektrikli cihazlar, tekstil ve gıdadır. Macaristan’dan ithal ettiğimiz başlıca ürünleri ise; elektronik cihazlar, makine, otomotiv yan sanayi ve kimyasallar oluşturmaktadır.
Yaklaşık 100 bin civarında Macar turist ülkemizi ziyaret etmektedir.
Enerji işbirliği iki ülke için de önem taşımaktadır. Nabucco projesinin önemli ortakları olan Türkiye ve Macaristan, bu konuda da sağlıklı bir işbirliği sürdürmektedir.
Türkiye ile Macaristan arasında aşağıdaki alanlarda ticari işbirliği imkânları olduğu düşünülmektedir."
Akmermer, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ise, "Biz, Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda Macaristan’ın vermiş olduğu desteği iyi biliyor ve takdirle karşılıyoruz. AB üyelik sürecinin ideolojik kaygıların gölgesinde değil, daha objektif verilerle ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin dış ticaretinin yüzde 60’ının AB ülkeleriyle olduğu gerçeğinden hareketle, AB üyesi ülkelerin de Türkiye’nin üyeliğini böylesi objektif kriterler ışığında değerlendireceğini düşünüyoruz.
Avrupa Birliği üyelik sürecinde, uzun yıllar temeline dayanan ortaklık anlaşmaları ve Gümrük Birliği Anlaşmasına karşın, ülkemizin üyeliğine alınmasında karşımıza çıkan engellerin de bir an önce kaldırılması gerekmektedir" ifadesinde bulundu.
Macaristan Ticaret Odası Başkan Vekili ve Miskolc Ticaret Odası Başkanı Bihall Tamas ise yaptığı konuşmasında, "Ben hayatım boyunca pek çok protokole imza attım. İlk defa bu kadar kısa bir sürede, bu kadar kalabalık bir heyet ile ziyaret gerçekleştiriyorum. Kayseri güzel bir şehir. Kayseri'de güzel bir yer varsa bizim için orası da Kayseri Ticaret Odasıdır. Odalarımız arasındaki dostluk aynı zamanda iş adamlarımız arasındaki dostluk ve arkadaşlığı da göstermektedir. Bizim ve sizin ortak amacımız gelecekteki ilişkilerimizi güçlendirmektir. Miskolc ile yapılan anlaşmayı Macaristan Sanayi ve Ticaret Odası'nın ziyareti ile de günlendirmiş olduk" dedi.