Türk Patent Enstitüsü Cebıt Bilişim Fuarı’nda

Türk Patent Enstitüsü, 15’inci CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’na katıldı.

Türk Patent Enstitüsü Cebıt Bilişim Fuarı’nda
Türk Patent Enstitüsü Enformasyon, Dokümantasyon ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Kemal Nalçacı, fuarda katılımcıları marka ve patent hakkında bilgilendirdiklerini söyledi.


Avrasya’nın en önemli bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı olan ve bu yıl 15’inci düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan’ın katılımıyla kapılarını açtı. Yerli ve yabancı yüzlerce iştirakçinin katıldığı fuarda, Türk Patent Enstitüsü de fuardaki yerini aldı.

Türk Patent Enstitüsü Enformasyon, Dokümantasyon ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Kemal Nalçacı, Türk Patent Enstitüsü olarak Cebit Fuarı’na uzun yıllardır katıldıklarını belirterek, “Enstitümüzün marka patent tasarım tescillerini tek yetkili kurum olarak tescil işlemini yapan bir kurumumuz var. Ayrıca bizim bu konuda Türk halkını hem öğrencileri hem akademisyenleri hem kobileri bu konuda bilinçlendirme faaliyetlerimiz var. Bunların da tabi birleştiği, kesiştiği nokta inovasyon. İnovasyon sonuçta bir fikrin ticarileşmesi ve ürüne dönüşmesi anlamında gerçekleşiyor. Bu şekilde ürüne dönüşmesinde tabi sınai mülkiyet hakları devreye giriyor. Burada da tabi kurumumuzun bunları tescil etme onların haklarını koruma anlamında yaptığı bir görevimiz vardır. Ürünler üzerindeki mesela bir cep telefonundan başlarsak cep telefonunun görünümü bir tasarımla koruma altına alınabiliyor. Buna verilen bir isim markadır, logodur. Onunla da marka olarak koruma altına alıyor. Ayrıca onun yaptığı o işlevinden dolayı GSM üzerindeki bordun tasarımından yaptığı teknolojiyle bir buluş oluyor. O da patentle korunabiliyor” dedi.

“BİR FİKRİNİZ VARSA, BUNU MUTLAKA TESCİL ETTİRİN”
Kemal Nalçacı, fuarlarda katılımcıları pantent konusunda bilgilendirdiklerini belirterek, “Mesela üzerimize giydiğimiz bir ceketin bir markası oluyor. Bunun dokumasıyla ilgili bir patenti buluşu oluyor. Böylece sınai mülkiyet haklarının amacımız burada geldiğimiz fuarlarda sanayici, iş adamı gibi hedef kitleye ulaşmak. Buradaki işletmelerin marka patent tasarımı yani bizim patent enstitüsü ile ilgili sormak istediği sorulara cevap vermek ve onlara bu konu ile ilgili bilgi vermek, bilinçlendirme yapmak. Birçok fuarda çalıştaylar, seminerler düzenleniyor. Orada da biz katılımcıya bunu anlatıyoruz. Markanın önemini, neden marka alınmalı, marka nasıl korunur. Patentin öneminden bahsediyoruz. Bir fikriniz varsa, bunu mutlaka gelin tescil ettirin o şekilde koruyun. Hatta sloganlarımızdan biri de işte ‘Akılla üret, tescille kazan’ sloganımız var” dedi.

Amaçlarının fuarlarda ziyaretçilere ve katılımcılara sınai mülkiyet konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Nalçacı, doğru hedefe cevap verebilmek amacıyla bu tür katılımların önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA