Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Matrai Kütahya'da

Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai başkanlığında bir heyet, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz'ı makamında ziyaret etti.


Matrai, burada yaptığı konuşmada, Macaristan halkının Türkiye ile olan dostane ilişkileri, derinden hissettiğini söyledi.

Türkiye ile ilişkilerinin tarihi bağları olduğunu belirten Matrai, şöyle konuştu:

"Meclis Başkanımız Sayın Laszlo Kover'in yürekten selamlarını iletmek istiyorum. 2013 yılı bizim açımızdan bir dönüm noktasıydı. Çünkü hem başbakanımız hem de meclis başkanımız sizin güzel ülkenizi ziyaret etti. Devlet yöneticilerimiz bir araya geldiklerinde, kurulmuş olan ilişki sistemimizi görüşmektedirler. Bu alanlardaki gelişmelerin yansıması olarak Macaristan'da 257 Türk yatırımcı ve girişimcinin kurduğu şirket mevcuttur. Biz bu yüzden teşekkür etmek istiyoruz, Macar girişimcilere Türkiye'de yapılan yardımlardan dolayı. Tabii Macar girişimcilerin Türkiye'deki sayısı daha mütevazi. Şu an fevkalade güzel ülkenizde 48 Macar firması kurulmuş ve işletilmektedir."

Matrai, ülkelerindeki Osmanlı'dan kalan eserleri önemsediklerini ve sahip çıkarak onları özenle koruduklarını da sözlerine ekledi.

Vali Yılmaz da iki ülke arasındaki ilişkilerin kökünün geçmişe dayandığını ifade etti.

Türkler ve Macarların aynı bölgeden çıkan bir kavmin mensupları olduğunu dile getiren Yılmaz, "Değişik vesilelerle iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirmesi yönünde çok güzel çalışmalar yapıldı. Tabii bunun yanında Kütahya'nın özel bir önemi var. Ticari ilişkilerin dışında tarihin derinliğine dayanan bir ilişki var. Tarihin derinliğinden gelen yakınlık bizim ev sahibi olmamızı sağladı. Sizler de bizim gibi, bir kısmımız Karadeniz'in altından bir kısmımız da üstünden geldik. Yani o bölgeden çıkıp farklı yerlere yerleşen aynı kavmin mensuplarıyız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Yılmaz ve Matrai kendi ülke kültürlerini anlatan çeşitli hediyeleri birbirlerine takdim etti.

Ziyarette, Macaristan'ın Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral da yer aldı.

Kaynak: AA